Senaste nytt

Restriktivt är relativt i alkoholsammanhang

Vinflaskor, vinglas och en whiskyflaska på ett bord.
Turkiet har nyligen infört ny, restriktivare alkohollagstiftning. The Economist kallar det ”tough alcohol restrictions”. De nya reglerna säger att affärer inte får sälja alkohol mellan 22.00 och 06.00 och att de inte får visa alkohol i skyltfönstren. Restauranger i närheten av skolor och moskéer får nu inte servera alkohol och alkoholproducenter får inte längre annonsera eller sponsra större evenemang.

I Sverige får inga affärer förutom Systembolaget sälja alkohol och deras affärer har inte öppet på söndagar, stänger 15 på lördagar och att de skulle ha öppet så sent som till 22 ens på en vardag är inte att tänka på. Alkoholproducenterna har väldigt nyligen fått tillåtelse att annonsera och det är fortfarande kontroversiellt. Restauranger i närheten av skolor får förvisso servera alkohol, men i gengäld måste de ha speciella danstillstånd för att gästerna ska få dansa och inte ens med tillstånd tycker tillståndsenheterna att det är ”god ordning” att dansa med bar överkropp på dansgolvet.

”Tough alcohol restrictions” är uppenbarligen ett väldigt relativt begrepp.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: