Senaste nytt

Reinfeldts inkonsekvens om privata utförare

Fredrik Reinfeldt Fredrik Reinfeldts uttalanden blir allt mer inkonsekventa.
Fredrik Reinfeldt ger i en lång intervju med Expressen besked om sin syn på privata arbetsförmedlingar.

– Det finns redan i dag en möjlighet att använda externa utförare. Arbetsförmedlingen har tagit in en lång, rad privata jobbcoacher. /…/ Jag misstror idén att använda skattepengar till helt privata intressenter.

Fredrik Reinfeldt har dock tidigare, som våra bloggrannar på Alliansfritt Sverige påpekar, varit en förkämpe för att privatisera tidigare offentlig verksamhet och att använda privata utförare av offentligt finansierad verksamhet. Detta är något vi på Frihetssmedjan generellt är för, så länge det leder till kvalitetsförbättringar till motsvarande kostnad eller besparingar utan försämrad kvalitet.

Reinfeldts motstånd mot privata arbetsförmedlingar verkar dock vara högst ogenomtänkt.

Fredrik Reinfeldt

Fredrik Reinfeldts uttalanden blir allt mer inkonsekventa.

För att börja med de privata utförarna inom jobbcoachning. Kanske vet statsministern inte vad en jobbcoach gör, men det är inte förmedling av arbeten. En jobbcoach hjälper en arbetssökande med hens CV, personliga brev, övning på arbetsintervju och att möjligen identifiera kunskaper och färdigheter som kan vara attraktiva på arbetsmarknaden, men som den arbetssökande inte har tänkt på själv. De flesta som förespråkar privata arbetsförmedlingar gör det för att arbetssökande ska få hjälp att matchas mot lediga arbeten, få hjälp med ett nätverk genom vilket jobb nuförtiden tillsätts och för att dessa privata arbetsförmedlingar ska kunna hjälpa företag med ett rekryteringsbehov att hitta arbetssökande som matchar deras kravprofil. Det är inte alls vad de privata jobbcoacherna gör idag.

Vad gäller att ge skattepengar till privata intressenter, så ser vi här antingen en helomvändning från Moderaternas och i förlängningen Alliansens politik när det gäller att anlita privata utförare för att förse de offentliga med tjänster inom exempelvis utbildning, sjukvård, städning eller liknande. Eller så säger Reinfeldt något han tror att hans väljare eventuellt vill höra, utan att varken mena det eller över huvud taget tänka på vad det skulle innebära om det här var attityden på alla andra politiska områden. Det ligger en klart ogenomtänkt dimma över statsministerns uttalanden kring detta i intervjun och det mesta är användning av många ord för att säga ingenting.

Privata arbetsförmedlingar förespråkas av såväl Kristdemokraterna och Centern som av Socialdemokraterna. Svenskt Näringsliv och tankesmedjan Fores är också för systemet. Vari Moderaternas motstånd egentligen ligger är svårt att säga, då de här går på tvärs med sina traditionella allierade och dessutom går emot den evidens som finns att tillgå från de länder där systemet prövats. Den enda möjliga förklaringen är att Moderaterna tror att de egna väljarna, eller de väljare man vill sno från Socialdemokraterna, motsätter sig privata arbetsförmedlare. Varför de i så fall inte också skulle motsätta sig privata apotek eller friskolor är dock högst oklart.

Nu krävs det klara besked från Fredrik Reinfeldt. Kommer Alliansen och Moderaterna från och med nu att motsätta sig privata utförare av tjänster som finansieras med skattemedel? Kommer Fredrik Reinfeldt att göra en pudel och backa från sitt uttalande? Eller är det helt enkelt så att det viktigaste är att låta bra utan att egentligen säga något och att de Nya Moderaterna slutligen bestämt sig för att överge allt vad ideologi och konsekventa linjer heter, ens när de uppenbart säger emot sig själva, i den populistiska opinionsundersökningspolitikens heliga namn, amen?

Tycker du att Sverige ska införa privata arbetsförmedlingar?

View Results

Loading ... Loading ...

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: