Senaste nytt

Organiserade nykterister spelar över

Matvinet i butiken
Efter att ett matvin med cirka 14% i alkoholhalt börjat säljas i en matvarubutik i Göteborg blev medierna alldeles galna. Snart var vinet slutsålt till ungdomar som var på jakt efter dricka. Det är så det fungerar om media överreagerar över en sak som för medborgare i hela Europa egentligen är ganska normalt, och när man har ett alkoholmonpol med åldersgränser som är helt inkonsekventa.

Matvinet i butiken

Matvinet i butiken

Det är tack vare nya EU-regler som vinet kan säljas i en vanlig butik, utan åldersgräns. Men vinet är inte till för att dricka sig full på, uttrycker ägaren, utan till för att laga kinesisk mat med.

Sedan kom ju givetvis nykteristerna från UNF, Ungdomens Nyktershetsförbund, att reagera. Ordföranden säger att hon är mycket kritisk. Hon säger i en intervju i Aftonbladet(130616):

Det bryter mot monopolet, så kan de inte göra.

UNF rasar mot att vinet får säljas i en vanlig matvarubutik, att man lättar på monopolet och att det är tillgängligt till minderåriga. I min mening är fullkomligt oförstårligt varför någon ens bryr sig särskilt mycket.

För det första är det konstigt att man värnar alkoholmonopolet bara för att man är nykterist. Jag känner många i min bekantskapskrets försöker bruka så lite droger som möjligt, men det betyder inte att man ska förbjuda andra från att göra det. Det är onödigt förmynderi som bara är urbota dumt. Det blir svårt att ta dem seriöst.

Linda Engström, ordförande UNF

Linda Engström, ordförande UNF

För det andra undrar jag vad UNF tror skulle hända om vi släppte alkoholen fri eller om vi låter vinet stå kvar på matvarubutikens hyllor i Göteborg. Kommer vi få se någon sorts alkoholistepidemi? Knappast. Människor har gott omdöme. Även svenskar.

UNF spelar över. Vad de gör är att gråta över spild mjölk. Nykterismen bör hållas på ett personligt plan.  Ta tag i de riktiga problemen istället för att diktera hur folk ska leva sina liv.

Nu blir det en kall öl på balkongen. Eller kanske lite matvin. Cheers.

 

andreas [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: