Senaste nytt

Monopolets fall är bara en tidsfråga

Vinflaskor, vinglas och en whiskyflaska på ett bord.

Vinflaskor, vinglas och en whiskyflaska på ett bord.City Gross, den matbutik där jag faktiskt själv handlar för det mesta, gick i dagarna ut och berättade att de inleder ett samarbete med Winefinder för att kunna leverera vin hem till dörren tillsammans med de matkassar kunder beställer via nätet.

Det var ju förstås mest en fråga om hur många nedslag per minut nykterhetsrörelsens företrädare klarar innan en debattartikel dök upp där de kräver ett förbud. Lite långsammare var Systembolaget, som antagligen konsulterade lite jurister för att få allting rätt i artikeln där de berättar att bara Systembolaget får sälja alkohol direkt till konsument. Förvisso glömmer de, eller låtsas glömma, att alkohol på tapp eller på öppnad flaska eller burk är fri att sälja för alla privata aktörer med tillstånd och att deras monopol endast gäller försäljning i butik av alkohol som inte är ämnad för direktkonsumtion, men det kan vi ha överseende med för tillfället.

Både nykterhetsrörelsen och Systembolaget pekar på att rättsläget behöver förtydligas för att garantera att Systembolagets monopol garanteras även på nätet, eftersom den svenska lagstiftningen i deras tycke inte hängt med. Det är dock en sanning med modifikation, då just distanshandel med alkohol är tillåten enligt EG-rätten och ett förbud likt det som Systembolaget, IOGT-NTO och UNF efterlyser skulle vara oförenligt med vårt medlemskap i EU.

Båda hänvisar också till att bättre tillgänglighet och ett avskaffande av monopolet skulle öka totalkonsumtionen. Vad ingendera kommenterar är det faktum att den ökade tillgängligheten på alkohol de senaste åren inte har lett till en ökad konsumtion – tvärtom ser vi  en svagt vikande trend i totalkonsumtionen sedan 2004.

Nykterhetsrörelsens företrädare trycker också på att en ökad alkoholkonsumtion leder till ökade alkoholskador.

Med vinstintresse finns ökar försäljningen vilket leder till en ökad konsumtion och ökade skador.

IOGT-NTO och UNF i debattartikeln

Trots det visar den senaste forskningen från Sverige att vi trots en ökad totalkonsumtion sedan mitten på 1990-talet har de alkoholrelaterade skadorna legat mer eller mindre still och eventuellt minskat något. Speciellt det dödliga våldet kopplat till akohol har visat en långsamt sjunkande trend under perioden.

Den senaste forskningen och statistiken visar att en ökad totalkonsumtion av alkohol inte automatiskt leder till ökade alkoholskador. Statistiken visar också att en ökad tillgänglighet på alkohol inte automatiskt medför en ökad totalkonsumtion. Med andra ord klarar svenskarna att hantera alkoholen, även när de väljer att dricka mer eller får lättare att köpa den. En delförklaring är sannolikt förändrade dryckesvanor, att vi mer och mer överger hetsdrickandet och att vi dricker med hälsosamma former av alkohol i sällskapssammanhang eller som måltidsdryck. Det är också värt att notera att vi trots allt fortfarande ligger långt under EU-snittet för alkoholkonsumtion.

Systembolaget och nykterhetsrörelsen sitter dock fortfarande fast i samma argumentation och retorik som tidigare, trots att de måste vara smärtsamt medvetna om att deras argument blivit motbevisade av forskningen och att det är nästan på tok för lätt att krossa deras argumentation.

Det enda argument som återstår, som är relevant, är att de undersökningar som gjorts visar att privata, oerfarna aktörer är sämre på ålderskontroller än vad Systembolaget är. Men övning ger färdighet och en privat aktör kommer aldrig bli bättre om den inte får en chans att lära sig. De privata aktörerna är här för att stanna och detaljhandelsmonopolet är på väg att försvinna. Om nykterhetsrörelsen på allvar vill bidra till sina mål om att begränsa tillgängligheten på alkohol för unga, borde de  hjälpa de privata aktörerna att utarbeta rutiner för ålderskontroll. Genom att använda bristen som argument mot deras existens uppnår de bara, på sin höjd, en kortvarig fördröjning av monopolets fall.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: