Senaste nytt

Kunskap, likabehandling och mänskliga rättigheter berör alla

Emil Åkerö, kulturvetare, föreläsare och skribent här på Frihetssmedjan, var i Göteborg i helgen för att föreläsa om hbtq-frågor. Uppdragsgivaren var färdtjänsten i Göteborg och de som skulle kompetensutvecklas var de taxichaufförer som kör för färdtjänsten. Göteborgs stad utbildar alla sina anställda i hbtq-kompetens och mänskliga rättigheter och det här var en kurs för att se till att även de taxichaufförer som inte är direktanställda av staden får samma kompetens.

Tyvärr spårade utbildningen ur. Ett antal chaufförer ifrågasatte varför de skulle vara där, hånade föreläsaren och uppträdde bitvis hotfullt. De avvisades från lokalen av taxiföretagets trafikförmän och kommer nu att avskedas.

Utbildningen för chaufförerna var obligatorisk. Trots detta var det inte alla som fick betalt – ett antal chaufförer kör på provision och ska enligt uppgift inte ha fått någon ersättning för att delta i utbildningen. Det är högst olyckligt och den som tvingas till obligatoriska moment i arbetet utan ersättning kan förstås bli upprörd när kursen inte upplevs som relevant. Ifrågasättandet kan vara befogat och det är fullt rimligt att klaga hos ledningen. Det kan också vara relevant att ställa frågan till föreläsaren om varför man är där. Men när detta görs hånfullt och föreläsaren hålls ansvarig för något som Göteborgs stad och taxibolagen beslutat, då är det inte längre okej.

Som Emil Åkerö uttrycker det i intervju med Göteborgsposten är det högst olyckligt att chaufförerna reagerat på detta sätt. Göteborg har ett gammalt rykte som ”bögknackarstad” – många är de homosexuella som blivit misshandlade eller på annat sätt illa behandlade i Göteborg. Orsaken till detta är oklar, kanske är det attityder baserade på ett arv som macho arbetarstad, kanske något helt annat. När taxichaufförer, ett yrke som ofta förknippas med äldre män, beter sig på detta sätt, förstärks just det ryktet.

Beteendet väcker också andra frågor som gör beskedet om att de berörda chaufförerna kommer att få sluta sina anställningar något mer begripligt. En person som beter sig hotfullt och hånfullt mot en annan person på detta sätt är kanske inte ett säkert kort i ett serviceyrke, speciellt inte ett där det är utsatta människor som är kunderna. Det är också högst olämpligt att ge sig på en inhyrd föreläsare, som inte har någon kontroll över vare sig ersättningar för utbildningen eller att kursen är obligatorisk. Eventuell ilska ska riktas mot företagsledningen, både för att ha någon effekt och för att det är ohyfsat att ge sig på oskyldiga människor.

Emil har efter incidenten fått motta flera mail som anklagar honom för att taxichaufförerna nu kommer avskedas. Han får höra att han jobbar med särrättigheter för psykiskt sjuka när han pratar hbtq-frågor. Dessutom tas taxichaufförerna i försvar av HBTQ-personer som uttrycker att de minsann är jättetrevliga och att det går utmärkt att prata om grillar och annat med dem även som homosexuell, speciellt om man själv inte anser sig ha något gemensamt med de hbtq-personer som deltar i pridefirande eller dragshows.

En föreläsare som anlitats av kommunen får alltså stå som ansvarig när några av deras underleverantörers anställda missköter sig och får ta konsekvenserna av det, istället för att kommunen och taxiföretagen ställs mot väggen. Det är en vanlig reaktion, men det är inte en rimlig reaktion. Ilska ska riktas mot ansvariga personer, inte mot dem som är lätta mål men saknar skuld. Och den som själv inte blir diskriminerad för sin sexuella läggning ska inte heller säga att det inte behövs mer arbete för att fler ska accepteras för den de är. Alla har rätt att leva sina liv som de själva önskar, utan att behöva gömma sig. Så länge det finns hbtq-personer som diskrimineras måste arbetet fortgå. Emil får själv sista ordet, då han uttrycker det så bra.

Vill du inte kalla dig för HBTQ så gör inte det. Anser du inte att du har något med rörelsen att göra så är du hemskt välkommen att stå utanför. Men kom inte till mig och klaga när du utsätts för diskriminering sedan. Vore det inte för transpersonerna hade vi inte haft stonewall och hbtq-personer i USA hade fortfarande inte haft några rättigheter alls, hade vi inte haft lesbiska hade aids-åren varit ännu värre och det faktum att du idag kan diskutera grillar istället för att sitta utfryst och hånad är inte något som kommit av sig själv.

Strukturblinda assimilerade medelklass CIS-bögar utan solidaritet eller någon form av historia kunskap är det värsta jag vet. Men gärna för mig, sitt där och diskutera och grillar du och hör på hur du manifesterar din sexuella läggning när du pratar om att du och din pojkvän köpte en ny grill i helgen. Nej, alla behöver inte stå på barikaderna men mänskliga rättigheter är inget man ska ta för givet, så länge det finns grupper som har privilgier och makt i samhället kommer det finnas grupper som får kämpa för sin plats och sina rättigheter. Historien går cykliskt, kvinnan hade mer makt på järnåldern än under 1700-talet och förintelsen kan mycket väl hända igen om man inte ser tendenserna. Vi lever inte i den bästa av världar, vi lever i en värld som ständigt förändras både till det bättre och till det sämre. Om vi tar saker för givet kan de tas ifrån oss.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: