Senaste nytt

Kommunal går i FMSF:s PR-fälla

Bussförarna i bl.a. Stockholm strejkar för att få bättre arbetsvillkor, även om Svenskt Näringsliv i sin kommunikation får det att låta som att det är högre löner de är ute efter. Samtidigt har arbetsgivarsidan accepterat medlarnas bud medan facket sagt nej, så frågan är om inte strejken är lika mycket missnöje mot medlarna som mot arbetsgivarsidan. Men det är klart, det går inte att sätta medlarna i blockad.

Många busslinjer står idag stilla. Bland annat busslinje 3, som går mellan Södersjukhuset och Karolinska sjukhuset. Här såg Fria moderata studentförbundet (FMSF) sin chans att bedriva lite opinionsbildning och började köra två stycken minibussar i trafik mellan de två sjukhusen, enligt egen utsago för att se till att sjukvårdspersonal kunde ta sig till arbetet trots strejken. Självklart fanns också underliggande motiv, som att protestera mot fackets makt på den svenska arbetsmarknaden. Ingen kan ha trott något annat heller.

Kommunals företrädare blev rasande, kallade det ”oacceptabelt” och sade sig titta på om det kunde röra sig om strejkbryteri. Det sistnämnda är dock lite intressant. Det är nämligen inget brott att ägna sig åt strejkbryteri. Exakt vad Kommunal skulle göra om de kommit fram till att detta är vad som skett är oklart. Dock är det högst osannolikt att de skulle kunna komma fram till detta. FMSF har arrangerat ett PR-jippo där de som helt icke-relaterad organisation på ideell basis kör två små minibussar längs en sträcka som är försatt i strejk. De har inget uppdrag från SL att trafikera sträckan. De har ingen möjlighet att konkurrera med en stombusslinje i hur många passagerare som kan betjänas. Över huvud taget är det bara ett smart PR-jippo – och Kommunal gick rakt i deras fälla.

Givetvis var FMSF ute efter att provocera – namnet Amalthealinjen syftar ju exempelvis inte i första hand på en omvårdande grekisk gudinna utan på Amaltheadådet – men reaktionerna blev starkare än någon kunnat förvänta sig. Kommunals vrede är påtagligt större än ett litet projekt som detta motiverar. Dessutom har många andra reagerat starkt och FMSF:s busslinje har nu på eftermiddagen tvingats att stänga ner efter en mängd hot. Det är som utomstående fascinerande och rätt obegripligt att se hur starka känslor detta väcker.

Kommunal har gjort en stor PR-miss i detta sammanhang. Dels överreagerar deras företrädare. Dels skulle de själva ha erbjudit en lösning för att kunna garantera kollektivförbindelser till Stockholms sjukhus – arbetsplatser där just Kommunals medlemmar ofta arbetar, för övrigt – trots strejken. En sådan gest, för att visa att strejken riktar sig mot arbetsgivarna och inte är menad att drabba tredje part, i detta fall passagerarna, hade kunnat plocka många pluspoäng i opinionen. Istället framstår man som halsstarriga och skräniga i sina protester. För en konflikt som denna, som är väldigt beroende av en välvillig opinion snarare än av att sätta arbetsgivarsidan i ekonomiska trångmål, är det helt fel väg att gå.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: