Senaste nytt

Häxjakt på cannabisbrukare kan inte fortgå

För ett tag sedan var det popstjärnan Justin Bieber som ratades i media för att man polisen hittat marijuana i artistens buss. Nu är det Usain Bolt som har hamnat i blåsväder. På en bild tillsammans med ett par t-shirts poserar idrottstjärnan. Det är tydligt att motiven på tröjorna uppmanar till cannabisbruk.

Justin Bieber, en av bilderna där han sågs röka på. Framgångsrik popstjärna eller ond knarkare?

Justin Bieber, en av bilderna där han sågs röka på. Framgångsrik popstjärna eller ond knarkare?

Varför denna häxjakt på fredliga människor? Usain Bolt, som brukar benämnas som världens snabbaste man, är inte ond för att han röker på. Det är förstårligt att han gör det. Varför inte? I hans kultur är det mycket vanligare än här. Det handlar bara om olika moraliserande av olika droger.

Om Bieber och Bolt träffades över några öl en fredag och tog en bild på den goda ölen de drack skulle ingen reagera. Det skulle ingen förmodligen heller göra om de rökte var sin cigarr en vardagkväll. Ändock tyder forskningen på att både alkohol och nikotin är farligare än cannabis.

Riksdagsledamoten och opiatmissbrukaren William Petzell, som förra året avled i en överdos, skrevs det också om flitigt i media. Det var ett under för svenska folket att en drogmissbrukare kunde ta tunga beslut, gå till jobbet och ens leva ett relativt normalt liv. Men missbrukare är precis som oss. De äter, skiter, älskar, går till jobbet, sover. Den enda skillnaden är att de ständigt jagas av två saker: faktumet att de måste få sin drog för att stilla sin abstinens och att de ständigt har ett moraliserande samhälle efter sig. Vad är egentligen värst?

Det handlar helt enkelt om moraliserande av olika droger i olika kulturer. Det är en häxjakt på cannabisbrukare, och andra drogbrukare, som inte kan fortgå.

Usain Bolt

Usain Bolt

andreas [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: