Senaste nytt

Floskelbingo med Hägglund

20130630-204435.jpg

Göran Hägglund (KD) har nu hållit sitt tal under årets almedalsvecka. Frihetssmedjan har tagit inspiration av Makthavare.se och deltagit i ett Floskelbingo. Frihetssmedjan valde att köra sitt bingo på Beefeaters Gin i plunta. Vi valde också att lägga till några bubblare till floskelbingot som vi ansåg att Makthavare.se hade glömt. Dessa var Pensionärer, Facket, Barnen, HBT(Q), sex eller (gud förbjude) HBTQ-sex. Om det sistnämnda skulle ha behandlats under talet hade vi fått svepa hela pluntan. Med våra tillägg blev bingot fulländat.

Hägglund gjorde en ideologisk orientering som minst sagt täckte all mark som han hoppas att ökat anslag till försvaret ska täcka. Att blanda in tal om äganderätten och låg inkomstspridning med jobbskatteavdrag ger inte en särskilt tydlig signal. Han var beklagligt mindre rolig än han var under sina föregående nio almedalstal och Göteborgshumorn gick inte hem hos delar av redaktionen. Det var däremot gott om allvarligt innehåll i talet.

Göran Hägglund tydliggör att han är medveten om det bristande förtroende för honom som råder bland väljarna. Han poängterar ständigt att det rör sig om åsikter förankrade hos ”oss kristdemokrater” och hos honom ”som kristdemokrat”.

Hägglund är mycket strategisk när han väljer att tala för frågor som lockar liberala väljare. Istället för att börja med klassiska, kristdemokratiska värdegrunder talar han om EU och NATO. Han är även mån om sitt eget varumärke och jobbar vidare på att vara en stiligt klädd, men framförallt rolig politiker, vilket han demonstrerar genom att framföra ett helt segment om oppositionen i sann göteborghumoristisk anda när han beskriver oppositionens oförmåga om att samsas om vilket sällskapsspel de ska spela; till slut är det enda återstående alternativet Rappakalja.

Hägglund inser också värdet, eller kanske framförallt nödvändigheten, att nämna den nutida händelse som präglat dagens Sverige. Han kommenterar upploppen i Husby och han talar kort om olika uppväxtförhållanden, men framförallt om möjligheten att välja ett annat uttryckssätt än uppror och vandalisering.

För att återgå till Makthavare.se:s Floskelbingo syns en tydlig, röd tråd i Hägglunds tal. De ord han återkommer till är inte i första hand familjen, verklighetens folk eller ens någon slags religion. Istället talar om att föra, eller hålla, Sverige samman. Kanske är hans syfte med detta att sammanföra sina traditionella väljare med de liberaler han flirtat med genom sitt tal idag?

Men nu återstår 13 shots för att slutföra bingot. Totalt genererade Makthavares bingo 9 supar, fördelat på begreppen Jobbskatteavdrag, Klassikerlista och Familjen. Frihetssmedjans bubblare däremot genererade 19 supar, där Pensionärerna stod för 2 och Barnen för 17. Tyvärr räckte inte pluntan under hela talet men vi hoppas att det finns en Almedalsdrink eller annat på Graylings mingel.

20130630-204504.jpg

Ses i dimman!

[author_bio name=”yes” avatar=”yes” username=”sofia”] [author_bio name=”yes” avatar=”yes” username=”sara”]

sofia [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: