Senaste nytt

En liberal politik är vägen till en bättre arbetsmarknad

Det senaste dygnet har ungdomsarbetslösheten varit på agendan igen. Hillevi Engström menar i en intervju i Agenda(130602) att vi måste liberalisera arbetsmarknaden och att det finns brist på enklare jobb i Sverige.

Engström har helt rätt, men hon skyller ifrån sig på kommunerna alldeles för mycket. Ett stort ansvar för en liberal arbetsmarknad ligger givetvis också på regeringen. En regering som verkar mer fokuserad på att tala om frihetliga reformer men i praktiken endast konservera; mycket snack och lite verkstad helt enkelt.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

Enligt Ekonomifakta var cirka 178 300 ungdomar mellan 15-24 år arbetslösa enligt en mätning gjord i april i år. Det är enligt många källor långt över EU-genomsnittet. Ungdomsarbetslösheten är oroväckande, men tyvärr också ett resultat av en sossifierade och vansinnig arbetsmarknadspolitik.

”Kommunerna måste göra sitt jobb. De har skyldighet enligt lag att aktivt söka upp och erbjuda hjälp och stöd åt de här ungdomarna.”

Det säger arbetsmarknadsministern i intervjun i Agenda. Det är delvis sant, men det är lite naivt att endast skylla ifrån sig på kommunerna. Att administrera arbetslöshet är viktigt, men det skapar inga nya jobb. Ministern talar visserligen om fler jobb och enklare jobb, men alldeles för lite. Mer jobb behöver göras från regeringen.

Arbetsförmedlingen, något som utan tvekan skulle behöva privatiseras och utsättas för mer konkurrens

Arbetsförmedlingen, något som utan tvekan skulle behöva privatiseras och utsättas för mer konkurrens

Avskaffa LAS och turordningsreglerna, sänka ingångslönerna och sänka skatterna skulle på många sätt stimulera ekonomin och skapa fler jobb och möjligheter, både för unga men också andra grupper, som till exempel invandrare.

Idén om ingångslöner bygger på en märklig föreställning om att man kan tvinga företag att betala sin anställda mer än vad de klarar av. Men resultatet blir att de anställda antingen får sparken eller inte blir anställda alls. Det är en ganska enkel nationalekonomi att förstå att någon som inte är van att producera för absurda summor pengar inte heller kan göra detta. Det är värt att nämna att vi i Sverige inte har någon lagstadgad ingångslön, eller minimilön, men att fackens kollektivavtal de facto innefattar detta.

Många ungdomar vill garanterat arbeta för låga löner men tack vare fackens makt och inflytande får de inte göra det. Utan ingångslöner skulle man kunna hjälpa till med vad som helst på ett en resturang eller på ett snabbköp.

LAS skapar en stel arbetsmarknad som är helt förödande för ungdomar. Arbete ska handla om kompetens. Därför måste det vara lättare att sparka och lättare att anställa. Så enkelt är det. Både arbetsgivare och arbetssökande upplever lagstiftningen som oerhört problematisk.

Sänkta skatter skulle stimulera företagande och i sin tur skapa fler jobb. Men då gäller det från regeringens sida att göra rejäla och enkla skattesänkningar, till exempel av bolagsskatten som är oerhört hämmande för ett god företagsklimat.

Det är denna liberala ekonomiska politik som skapar en god arbetsmarknad, i synnerhet för unga. Men idag är arbetsmarknaden inte bara alldeles för stel utan också partipolitiken. Mycket snack och lite verkstad från de flesta.

Men låt oss inte fastna i politikerförakt utan istället hoppas på frihetliga reformer.

andreas [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: