Senaste nytt

Alternativa verkligheter i politiken: Solveig Zander

Solveig Zander (C) tycker att alternativmedicin ska behandlas icke-alternativt.
De senaste dagarna har det cirkulerat ett par intervjuer med Pernilla Hagberg, Miljöpartiets gruppledare i Vingåkers kommun, i sociala medier. Hagberg berättar i intervjuerna – en i SVT Sörmland, en i P4 Sörmland – om chemtrails, Planet X och andra konspirationsteorier. Det är förstås allvarligt att en folkvald, som dessutom innehar det viktigaste uppdraget för sitt parti i en kommun, på allvar tror på sådana här konspirationsteorier. Men är hon ensam?

Konspirationsteoretiker av Hagbergs grad är det ont om, åtminstone på toppositioner i politiken. Men det är inte omöjligt att hitta politiker med hyfsat höga positioner som inte accepterar verkligheten så som vetenskapen beskriver den. Vi behöver inte ens gå in på kreationister i Kristdemokraterna, det är lite för uppenbart och välkänt. Däremot finns det andra alternativa verklighetsuppfattningar i riksdagen.

Ett exempel

Solveig Zander (C) tycker att alternativmedicin ska behandlas icke-alternativt.

Solveig Zander (C) tycker att alternativmedicin ska behandlas icke-alternativt.

Solveig Zander är riksdagsledamot för Centerpartiet. Hon är också övertygad om att komplementär alternatvimedicin inte är just alternativ utan belagd med evidens från såväl Sverige som andra länder i Europa. Zander har motionerat till riksdagen om att medverka till att det forskas mer på komplementär alternativmedicin och att medicinsk personal ska få möjlighet att vidareutbilda sig inom området.

Komplementär alternativmedicin kallas så just för att den ska komplettera den vanliga medicinen och den är alternativ just för att det saknas vetenskaplig evidens för att den funkar. Som vanligt inom vetenskapen så slutar en metod vara alternativ så snart det finns evidens för att den faktiskt fungerar. Mycket av den komplementära alternativmedicinen har studerats noggrant och funnits vara utan medicinsk effekt. Den effekt som kan uppnås i enstaka fall handlar om tro, det vill säga den väldokumenterade placeboeffekten. Zanders övertygelse att det ändå finns evidens måste handla om just denna placeboeffekt, för något annat vetenskapligt belägg för att metoderna fungerar existerar helt enkelt inte.

Zander har också valt att motionera om att landstingen ska arbeta mer holistiskt, i samarbete med ”licensierade komplementärmedicinskt utbildade terapeuter”. Återigen dyker alternativmedicinen upp, denna gång också med licensierade terapeuter. Denna licens är något som vissa alternativmedicinska organisationer efter eget gottfinnande tilldelar sina medlemmar och alltså ingen licens som accepteras av exempelvis Socialstyrelsen eller andra organ som faktiskt kräver vetenskaplig evidens och dokumenterad effekt av de behandlingar som godkäns.

Zander är förstås inte i samma konspiratoriska klass som Hagberg – det är svårt för någon att vara. Men det är fortfarande oroande att en ledamot av den svenska riksdagen är så pass okunnig om den vetenskapliga metoden och på allvar tror på intresseorganisationer som vill ge sina egna metoder utan dokumenterad effekt samma status som beprövade medicinska behandlingar med väl belagd vetenskaplig evidens. Med tanke på detta bör nog Centerpartiet ta hennes övriga åsikter om medicin, exempelvis hennes motstånd mot att avskaffa informationsplikten, med en stor skopa salt.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016. Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter. per@frihetssmedjan.se

 • goranlundbom

  Sedan har vi ju hela Alliansen och Miljöpartiet, som tror att man kan skapa ett fredligt multikulturellt samhälle genom att importera massor av islamister och analfabeter. Trots att det saknas bostäder, arbete eller ens ett behov av dem. Och dessutom erbjuda dem bättre ersättningar, sjukvård och pensioner än vad ”pursvenskar” kan få. Snacka om att befinna sig långt från verkligheten!

  • marlies beushausen

   Bara för att det inte stämmer bra idag, så har dom som vi, full möjlighet att utbilda sig, starta eget som gagnar alla längre fram. Sedan är det inte enskildas fel, att dom tvingas fly ur sina länder. Dessutom måste vi följa lagar som andra länder, som tar emot.

   • goranlundbom

    Nu svarade du på ett inlägg som jag skrev för två år sedan. God morgon…
    Visst har de dessa möjligheter, på samma sätt som de svenskar som utvandrade till USA en gång i tiden. Men dessa fick ordna utbildning, arbete, bostad mm på egen hand och för egna pengar. Inte för våra skattemedel, som sker idag för de som kommer hit. DET vill inte jag ställa upp på!
    Att följa lagar, ja – du måtte skoja? Följde vi samma regler och ”lagar” ( det finns inte några direkta lagar kring detta) som andra länder, skulle flyktinginvandringen vara cirka en tiondel av vad den är idag. Så som den är i andra länder, när man jämför mot folkmängden.

    • marlies

     Ursäkta, hade inte internet för två år sedan ! Men problemet är värre i dag.
     Då menar jag för alla i vad som gäller arbeten. Vi har vissa procent att följa i mottagande. Men jag tycker att alla som får bidrag ska göra insatser i samhället. En grundförutsättning för anpassning. Sedan har vi Svenska för alla som grundutbildning och krav. Tillströmningen ökar i takt med fler krig och katastrofer. Våran folkmängd jämfört med yta är liten. Idag finns inget öppet samhälle att arbeta, skaffa bostad i. Löpande band tid, enkla arbeten är förbi.

     • goranlundbom

      Ja, jag kan hålla med om det mesta. Dock så är en stor del av denna ”tillströmning” INTE riktiga flyktingar, snarare ”välfärdssökare” som har råd att betala stora pengar till flyktingsmugglare. Ett exempel: majoriteten av de som idag försöker ta sig över Medelhavet är unga män från Gambia. Ett land där det INTE finns vare sig en stor nöd eller krigsläge.
      Visst är Sveriges yta stor – även om ganska stora delar inte är direkt beboeliga. Och visst skulle de som kommer kunna beredas plats där. Frågan är då bara: Vem ska betala för dem? Enligt vår finansminister är ju ”våra lador tomma” redan idag och välfärden för svenskar raseras i snabb takt. Så – vem ska betala? Jag vill det inte, med min magra pension!

 • jesh

  Viss alternativmedicin borde erbjudas i vården fall-till-fall; som taktil massage, icke-hokuspokusvarianten av kiropraktik, neurofeedback…. Men när riksdagsledamoter föreslår sånt här generaliseras allt.

%d bloggare gillar detta: