Senaste nytt

Alternativa verkligheter i politiken: Solveig Zander

Solveig Zander (C) tycker att alternativmedicin ska behandlas icke-alternativt.
De senaste dagarna har det cirkulerat ett par intervjuer med Pernilla Hagberg, Miljöpartiets gruppledare i Vingåkers kommun, i sociala medier. Hagberg berättar i intervjuerna – en i SVT Sörmland, en i P4 Sörmland – om chemtrails, Planet X och andra konspirationsteorier. Det är förstås allvarligt att en folkvald, som dessutom innehar det viktigaste uppdraget för sitt parti i en kommun, på allvar tror på sådana här konspirationsteorier. Men är hon ensam?

Konspirationsteoretiker av Hagbergs grad är det ont om, åtminstone på toppositioner i politiken. Men det är inte omöjligt att hitta politiker med hyfsat höga positioner som inte accepterar verkligheten så som vetenskapen beskriver den. Vi behöver inte ens gå in på kreationister i Kristdemokraterna, det är lite för uppenbart och välkänt. Däremot finns det andra alternativa verklighetsuppfattningar i riksdagen.

Ett exempel

Solveig Zander (C) tycker att alternativmedicin ska behandlas icke-alternativt.

Solveig Zander (C) tycker att alternativmedicin ska behandlas icke-alternativt.

Solveig Zander är riksdagsledamot för Centerpartiet. Hon är också övertygad om att komplementär alternatvimedicin inte är just alternativ utan belagd med evidens från såväl Sverige som andra länder i Europa. Zander har motionerat till riksdagen om att medverka till att det forskas mer på komplementär alternativmedicin och att medicinsk personal ska få möjlighet att vidareutbilda sig inom området.

Komplementär alternativmedicin kallas så just för att den ska komplettera den vanliga medicinen och den är alternativ just för att det saknas vetenskaplig evidens för att den funkar. Som vanligt inom vetenskapen så slutar en metod vara alternativ så snart det finns evidens för att den faktiskt fungerar. Mycket av den komplementära alternativmedicinen har studerats noggrant och funnits vara utan medicinsk effekt. Den effekt som kan uppnås i enstaka fall handlar om tro, det vill säga den väldokumenterade placeboeffekten. Zanders övertygelse att det ändå finns evidens måste handla om just denna placeboeffekt, för något annat vetenskapligt belägg för att metoderna fungerar existerar helt enkelt inte.

Zander har också valt att motionera om att landstingen ska arbeta mer holistiskt, i samarbete med ”licensierade komplementärmedicinskt utbildade terapeuter”. Återigen dyker alternativmedicinen upp, denna gång också med licensierade terapeuter. Denna licens är något som vissa alternativmedicinska organisationer efter eget gottfinnande tilldelar sina medlemmar och alltså ingen licens som accepteras av exempelvis Socialstyrelsen eller andra organ som faktiskt kräver vetenskaplig evidens och dokumenterad effekt av de behandlingar som godkäns.

Zander är förstås inte i samma konspiratoriska klass som Hagberg – det är svårt för någon att vara. Men det är fortfarande oroande att en ledamot av den svenska riksdagen är så pass okunnig om den vetenskapliga metoden och på allvar tror på intresseorganisationer som vill ge sina egna metoder utan dokumenterad effekt samma status som beprövade medicinska behandlingar med väl belagd vetenskaplig evidens. Med tanke på detta bör nog Centerpartiet ta hennes övriga åsikter om medicin, exempelvis hennes motstånd mot att avskaffa informationsplikten, med en stor skopa salt.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: