Senaste nytt

Sydafrikansk kommission efterlyser avkriminalisering av sexarbete

ProstitutionMedan vi i Sverige mest verkar diskutera hur vi ska kunna exportera vår sexköpslag till andra länder och hur vi ska kunna sätta fast sexköpare trots att de köper sex i länder där detta är lagligt, diskuteras helt andra saker i andra länder. I Sydafrika efterlyser nu Kommissionen för jämställdhet (The Commission for Gender Equality) att alla lagar som förbjuder sexarbete avskaffas och att alla former av sexarbete därmed blir lagligt. Motiveringen är enligt kommissionens ordförande Janine Jicks att det är det enda sättet att skydda och gynna sexarbetares rättigheter och värdighet.

Kommissionen har också tittat på andra länders lagstiftning på området och vilka effekter dessa har fått – något som också RFSU i Sverige nyligen har fått i uppdrag av sin kongress att göra. De har kommit fram till några intressanta resultat.

In its submission, the CGE compared various international approaches. South Africa, the United States, and the Middle East chose criminalisation. This made sex work illegal and sought to reduce the industry, with the support of those opposed to it, on religious, moral, or feminist grounds.

The United Kingdom had modified its approach to allow the sale of sex, but to ban all related activities, such as soliciting, brothel keeping, and procurement, which effectively criminalised it.

Sweden was the first country to implement a partial system by criminalising buying sex services, regarding it as a form of abuse against women. Researchers found sex workers moved to different areas and condom use dropped because of this approach.

New Zealand and New South Wales, and other states in Australia, had decriminalised sex work. Studies in New Zealand showed this allowed sex workers to protect themselves, improved the relationship between themselves and police, and had no impact on demand for their services.

Forskningen visar alltså att den svenska sexköpslagen, som hyllas som världens mest framgångsrika av förespråkarna i Sverige, haft som effekt att sexhandeln bara har bytt plats och att kondomanvändningen gått ner. Om det är framgång, vill vi inte se definitionen av motgång.

Forskningen visar alltså också att an avkriminalisering i t.ex. Nya Zeeland och delar av Australien har förbättrat förhållandet mellan sexarbetare och polis, har gjort det möjligt för sexarbetare att skydda sig själva och, viktigast av allt i sammanhanget, att det inte haft någon effekt på efterfrågan på sexuella tjänster. Det sistnämnda är viktigt, då sexköpslagen oftast motiveras med att den är normerande och att dess primära syfte är att minska efterfrågan på sexuella tjänster och att en avkriminalisering skulle öka människohandel för sexuella ändamål då efterfrågan skulle stiga dramatiskt. Åtminstone i de länder där man avkriminaliserat sexarbete har detta alltså inte varit fallet.

På Frihetssmedjan välkomnar vi beslutet på RFSU-kongressen att genomföra en ordentlig genomgång av internationellt (inklusive svenskt) forskningsläge på området. Uppenbarligen behövs det för att sexköpslagen och annan lagstiftning kring sexarbete ska kunna diskuteras sakligt och eventuella beslut ska kunna vila på en stabil vetenskaplig grund.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: