Senaste nytt

Mycket väsen för ingenting – FP om biblioteken

Företrädare för Folkpartiet skriver på SvD Brännpunkt om sin inställning till biblioteken. Den stora poängen som de vill lyfta fram är motstånd mot privata bibliotek.

Företrädare för Folkpartiet skriver på SvD Brännpunkt om sin inställning till biblioteken. Den stora poängen som de vill lyfta fram är motstånd mot privata bibliotek.

För den som läser artikeln är det, inledningen till trots, väldigt ont om skarpa förslag och inställningar. Det handlar mest om principiella ställningstaganden som att bibliotek är bra för tillgång till böcker och att det är dåligt att unga killar läser allt mindre böcker. Om någon till äventyrs skulle ha en annan åsikt vore det intressant att höra.

Trots bristen på något skarpt innehåll går det att utläsa en sak: Folkpartiets företrädare i Stockholm är negativt inställda till privata bibliotek.

I Nacka kommun har folkbiblioteket lagts ut på entreprenad och i fler kommuner är detta uppe för diskussion. Detta är en utveckling vi ställer oss negativa till.

Motiveringen är att det är negativt att privata bibliotek försöker satsa på kvantitet istället för kvalitet, dvs att bara ha böcker som människor är intresserade av att låna. Det kan man tycka vad man vill om, själv lutar jag förstås åt att det är bra att böckerna som finns faktiskt blir lästa, så länge det går att få tag på udda böcker från centrala boksamlingar. Hela anledningen till detta är dock att ersättningen till de privata biblioteken sker utifrån utlåning och, som folkpartisterna skriver, ”något annat ersättningssystem har hittills inte sett dagens ljus”. Den som faktiskt tycker att privata bibliotek kan vara en idé skulle lägga energin på att ta fram ett fungerande ersättningssystem som premierade annat än kvantitet, men de så kallade liberalerna i Folkpartiet har istället på förhand bestämt sig för att det är bäst om det offentliga tar hand om verksamheten, snarare än att pröva om det går att lösa det hela genom privata aktörer, helt eller delvis.

Det är skrämmande att ett parti som kallar sig liberalt dels inte har mer substans att erbjuda i en debattartikel på Brännpunkt – och jag har svårt att tänka mig att den hade kommit in alls om det inte varit för namnen som undertecknar den – och dels helt avfärdar privata lösningar med den enda motiveringen att ersättningssystemet som provats hittills är dumt. Artikeln visar smärtsamt tydligt att Folkpartiet i Stockholmsregionen saknar såväl substantiell som liberalt färgad kulturpolitik. När partiet ansvarar för kulturpolitiken i såväl Stockholms stad som dito län, är det oroväckande.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: