Senaste nytt

LO: Swedish jobs for Swedish workers

LO vill stänga gränserna. Tankarna går till British National Party och ”British Jobs for British Workers”.

LO vill stänga gränsernaLO har länge varit emot arbetskraftsinvandring, åtminstone i de yrken där de har sina medlemmar. Den internationella solidariteten som arbetarrörelsen säger sig stå för, sträcker sig bara så långt som det inte kostar dem något. Om någon vill komma till Sverige för att starta ett nytt liv, för att kunna leva gott istället för att leva på fattigdomens gräns utan möjlighet att få arbete, så tar det stopp. Åtminstone om det arbete personen i fråga söker är ett arbete inom ett LO-yrke, eftersom det finns svenska arbetare som behöver de svenska jobben bättre. Gärna internationell solidaritet, men först full sysselsättning för de egna medlemmarna.

Nu kommer kravet som vi alla väntat på. LO kräver att behovsprövningen för arbetskraftsinvandring återinförs, den behovsprövning som lättades av Alliansen och Miljöpartiet. Förvisso vill LO ha en något annan modell än tidigare – facken ska inte ha veto utan det ska vara Arbetsförmedlingens listor över vilka yrken arbetsgivarna har svårt att hitta arbetskraft inom som ska vara vägledande. Poängen är dock att arbetskraftsinvandring enbart ska vara tillgänglig när det är en unik kompetens som behövs, inte något som är öppet för vem som helst. En liten exklusiv klubb helt enkelt.

LO:s krav är ett recept på ökat utanförskap i invandrargrupperna och en fortsatt diskriminering gentemot människor med utländsk härkomst på arbetsmarknaden. Om människor med invandrarbakgrund upplevs vara bidragsberoende och i lägre grad delta på arbetsmarknaden, blir attityderna därefter. Ju fler människor med utländsk bakgrund som arbetar på alla nivåer på arbetsmarknaden, desto större chans är det att andra som dem får ett jobb. I LO:s ögon är dock alla som inte är svenskfödda och medlemmar i LO sen födseln (eller åtminstone gymnasiet) ett hot mot de egna medlemmarnas välstånd och därför några som ska hållas borta från arbetsmarknaden, åtminstone så länge som de egna medlemmarna inte har full sysselsättning.

Det är självklart att LO, som en intresseförening, kan tycka så. Det skrämmande är att LO har Sveriges största parti i sitt ledband. Socialdemokraterna har i samband med LO-utspelet meddelat att det kommer att bli förändring om de vinner valet. Hur denna förändring ska genomföras, när Miljöpartiet säger blankt nej till en förändring, är oklart. Möjligen om Socialdemokraterna och Vänsterpartiet allierar sig med Sverigedemokraterna kan det gå, beroende på valresultat. En rödgrön uppgörelse som återinför något som de gröna varit med om att riva upp ser dock ytterst osannolik, för att inte säga omöjlig, ut.

LO:s krav och Socialdemokraternas påföljande utspel påminner mest av allt om British National Party’s slogan British Jobs for British Workers. Som internationell solidaritet och antirasistiskt arbete går, klingar det fruktansvärt falskt. Det är på tiden att Socialdemokraterna bekänner färg: står de för internationell solidaritet, eller nationalistisk protektionism? Det går nämligen inte att vara för båda delar samtidigt – och nationalistisk protektionism samtidigt som man säger sig stå för antirasism låter lika förtroendeingivande som Sverigedemokraternas tal om att det är solidaritet att stänga gränserna för att istället ”hjälpa” flyktingar i de länder de försöker fly ifrån.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: