Senaste nytt

Varför jag tänder ljuset på Earth Hour.

Jag släcker inte ljuset på Earth hour, jag tänder det. El räddar liv och höjer livslängden och livskvaliten för alla som har tillgång till el. Det är miljöfarlig produktion av el vi ska vara rädda för och arbeta mot, inte elektricitet som sådant. INGEN, jag säger, INGEN som släcker ljuset på Earth Hour vill tillbaka till tiden innan el. Skansen-Sverige var ingen idyll, det var ett Sverige där medellivslängden var 40 år, var fjärde barnafödsel slutade med kvinnans död och spädbarnsödligheten var ENORM.

El är en välsignelse. Industrialism, datorer och modern teknik räddar liv.

Utan el och modern teknik hade jag, som bär starka glasögon och hör dåligt, varit dömd att leva ett liv i misär, betraktad som en idiot av alla. Nu har jag glasögon och hörapparat. Jag kan leva! Nästa gång du funderar på att släcka ljuset på Earth Hour,  tänk på mig, eller de miljoner personer med funktionsnedsättning som kör elrullstolar, tänk på alla liv modern hälsovård räddar. Tänk på kvinnor som föder barn på moderna sjukhus och de små nyfödda spädbarnen. Vill vi verkligen tillbaka till barbariet?

Här är två bilder att begrunda innan du släcker ljuset.

Först Nordkorea, som har Earth Hour året om…

EL

Sen kan man studera Afrika som också har Earth Hour året om. Lägg märke till hur mycket ljus det är i Somalia!

marble-africa-euro_2420136k

Det är miljöfarlig produktion av el som är problemet, inte el. Därför tänder jag mina lampor på Earth hour och skänker en tacksamhetens tanke till de forskare och ingenjörer som gett oss elen!

 • Simon Larsson

  ock vilken MÄNGD miljövänlig el har vi möjlighet att producera?

 • Bengt Andersson

  Jag släcker inte heller av liknande anledningar. Jag blir inte klok på varför dessa kostbara manifestationer kan anses vara till nytta för någon!

 • john andersson

  Men snälla nån… ingen vill tillbaka till en tid utan el. Men eftersom produktion av el kostar resurser och sällan är helt mijövänlig kan det vara en bra idé att inte överkonsumera el i onödan. Earth Hour handlar om att göra folk medvetna om detta.

 • Tony

  Vilket dravel.
  Känns inte som att du förstått poängen med Earth Hour, det är knappast så att syftet är att vi ska sluta producera/förbruka elektricitet, vi ska bara skänka en tanke på att inte överkonsumera. Krångligt?

 • Erik

  Ursäkta, men det här var något av det dummaste jag har läst. Earth Hour är en gemensam ritual som människor deltar i för att uppmärksamma miljön. Är det någon som säger eller skriver att vi ska släcka lamporna en timme för att vi älskar Nordkorea eller för att vi vill återgå till 1800-talet? Det är superfint att du agerar folkbildare och berättar om barnadödligheten på 1800-talet, det låter förskräckligt, men du kanske kan spinna vidare och fördjupa det lite i en annan artikel eftersom det inte har något med Earth hour att göra. Att man släcker lamporna betyder inte heller att man ringaktar Benjamin Franklin eller Thomas Edison, jag förstår verkligen inte hur du resonerar där.

  Jag tror såklart att det är bra om folk försöker syna sin energiförbrukning och se om de kan dra ned på den någonstans utan att det påverkar livskvalitén negativt, det finns tyvärr många som slösar mycket med elen. Så ska vi också föra en offentlig debatt om hur vi ska få renare el i näten och med forskning utveckla de källor vi har. Men allt detta borde vara självklart för alla.

  Tyvärr är väl sådana här artiklar konsekvensen av att det finns experttyckare som vaknar på morgonen och måste krysta fram en artikel för att generera klick.

 • johanwesterholm

  För att inte tala om hur upplyst Israel är!

  • Fredrik Lindholm

   Och Gazaremsan. Och Egypten.

 • Pingback: Earth hour. | Fanny()

 • Peter

  Jag gillar hur liberaler tvångsmässigt behöver köra guilt by association och blanda in Nordkorea för att överhuvudtaget kunna debattera. ”Vill ni ha det som i Sovjet?! Nähä men använd all världens resurser konstant i västvärlden då!”

  Jag tycker det iaf är konsekvent att de använder samma retoriska ”knep” till allt.

  Och även om Torbjörn kan ha rätt i sak så faller ju hela grejen på att han ignorerar att det är just miljöfarlig elproduktion (uranbrytning, avfall) som driver de där lamporna han tänder för att göra en politisk manifestation för att sjukhus ska ha el. Alltså, en manifestation som går ut på att vi ska ha el när vi har just… el. En manifestation mot en kampanj att inte använda världens resurser ineffektivt/miljöfarligt.

  Ett annat exempel: Torbjörn är hos läkaren som varnar för åderförfettning. Torbjörn poängterar att fett faktiskt är nyttigt i viss mängd och dessutom kan vara livsviktigt. Läkaren hinner säga ett ”ja men” innan Torbjörn går hem och slänger i sig två kilo smör som manifestation mot att läkaren vill förbjuda fett. ”Fett räddar liv” mumlar Torbjörn medan han tar en stor skopa smör.

  Det fina är att Torbjörn har massor att kämpa för/mot och kan använda samma retorik där:

  * Supa extra mycket vid jul för att motverka ”Vit Jul” pga inom sjukvården används klorhexidinsprit.

  * Slänga extra mycket mat för att motverka alla kampanjer för resurshantering. För precis som med elen, är man emot slöseri av resurser så vill man att sagda resurs ska förbjudas – och hur skulle det gå i stackars Afrika då?!

  Nå, för icke-liberaler så består inte världen av antingen ”använda alla resurser som finns” eller ”inte använda resurser alls”.

%d bloggare gillar detta: