Senaste nytt

Hemundervisning under luppen

Den 25 juni 2009. Ett plan står redo för att lyfta från Arlanda med destination Indien. På planet sitter sjuårige Dominic, men han kommer inte att resa utomlands den dagen. Innan planet hinner lämna Sverige stormas det av uniformerad polis och Dominic förs bort från sin familj för att tas om hand av sociala myndigheter. Han tas från sina föräldrar för att polisen misstänker att han skulle kunna hemundervisas annars.

Lagstiftningen har skärpts drastiskt i Sverige de senaste åren. Under 2010 blev hemundervisning i praktiken förbjudet. I och med detta så blev Sverige det första demokratiska land någonsin att förbjuda hemundervisning.

Finns det någon grund för detta förbud?

Det är en fråga jag kommer att försöka besvara under den kommande veckan i min bloggserie här på Frihetssmedjan. I tre blogginlägg kommer jag att diskutera frågor som handlar om vad hemundervisade elever lär sig, om deras sociala liv och om man bör oroa sig för att vissa föräldrar utnyttjar hemundervisningen för att kunna manipulera sina barn. Ett avslutande blogginlägg kommer att sammanfatta hela serien.

Jag kommer att basera många av mina resonemang på forskning. Av estetiska skäl kommer jag inte hänvisa till dem fullt ut i texterna. Vill man veta mer om någon specifik forskning får man gärna maila mig på benjaminjuhlin at gmail.com.

%d bloggare gillar detta: