Senaste nytt

Ge statslösa i Sverige uppehållstillstånd och medborgarskap

20 000 personer som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd i Sverige har ännu inte utvisats, utan deras ärenden har överlämnats till polisen.

12 000 av dessa är efterlysta och myndigheterna vet alltså inte var de befinner sig – de kan lika gärna hålla sig gömda i Sverige som befinna sig i ett helt annat land redan.

7 500 lever öppet och alla vet var de är, men av dessa är det över 4 000 som trots detta inte går att utvisa.

Nej, de går inte att utvisa – de har nämligen oklart medborgarskap eller har av andra skäl ingenstans att bli utvisade till.

Det finns all anledning att tro att den situationen kommer att kvarstå på obestämd tid för majoriteten av dessa. Trots det förvägras de fortsatt uppehållstillstånd i Sverige. De vistas alltså i landet, upptar platser i Migrationsverkets boende för asylsökande (för närvarande upptas ca 25% av alla dessa platser av människor som redan fått avslag på ansökan om uppehållstillstånd) och är enbart en ekonomisk belastning för det offentliga genom att de inte tillåts att arbeta – har du inte rätt att vistas i landet får du definitivt inte arbeta här. Följden blir att dessa människor bryts ner psykiskt och blir en ännu större belastning.

De som inte har något annat medborgarskap kommer att förbli kvar i Sverige – det finns ingenstans för dem att ta vägen. Det enda rimliga, logiska och medmänskliga att göra är att häva utvisningsbeslutet och bevilja dem permanent uppehållstillstånd. Allt annat innebär mänskligt lidande och ett slöseri med såväl mänsklig kompetens och potential som med skattepengar. Men viljan saknas helt.

Om en individ som vägrar lämna landet får stanna kvar så drar vi undan mattan på hela asylsystemet. Det är ett grundskott mot hela asylsystemet, säger Johan Malkan, opolitisk sakkunnig på justitiedepartement.

Vad är då alternativet? Att helt enkelt låta människor sitta inspärrade i Migrationsverkets boenden, bli nedbrutna och dessutom kosta pengar? Den som tycker att det är ett rimligt pris att betala för att upprätthålla en viss lagstiftning bör få sitt medlemskort i mänskligheten återkallat och istället få en streckkod faststämplad i nacken för att identifiera henom som robot.

En lagstiftning som kräver mänskligt lidande eller som bortser från verkligheten, saknar legitimitet. Den migrationspolitik som förs idag skapar lidande och fungerar i praktiken inte i de fall som DN tar upp i sin artikel. Det gör att lagstiftningen måste förändras för att fungera i de fallen, för att människor inte ska hamna i limbo. När vi nu skapat en värld som kräver medborgarskap, måste också alla människor ha rätt till medborgarskap i ett land. Det bör också bli självklart att det medborgarskapet beviljas i det land hen befinner sig i, om inget tidigare medborgarskap finnes. Det är den enda fungerande, pragmatiska lösningen på problemet. Det borde vara en internationell konvention, men tills vidare skulle vi kunna nöja oss med att åtminstone Sverige står upp för även de allra mest utsatta. Bollen ligger hos regeringen. Och det brådskar, det mänskliga lidandet i Migrationsverkets försorg måste få ett omedelbart slut.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: