Senaste nytt

EU-valet 2014, en allians mellan pirater, liberaler och vänstern?

Diskussionen om hur EU:s flyktingpolitik, där det s.k REVA (den polisiära jakten på papperslösa) ingår, bör se ut har pågått länge. Redan då man satt och skissade på det framtida EU på 80-talet pratade man om att kombinera strikta gränskontroller med ”inre utlänningskontroll” för att spåra upp ”illegala invandrare”. Det hela ingick i planerna man hade för att skapa fri rörlighet i det framtida EU dra upp gränserna mot ”alla andra”.

Sådana gränskontroller är inget ovanligt. Sverige har haft sådant länge. Det nya med EU var att man ville återskapa utvecklingen som skedde med liberaliseringen av enskilda nationer på 1800-talet i större skala.
Nämligen:

Efter andra världskriget hade politikerna  förstått att nationalism och gränskontroller var av ondo och att man därför ville avveckla dessa och ge folken rörelsefrihet över gränserna, men endast för en ”elit” av staterna i Europa. Inte för alla folk. Att tullar ställer till kaos hade politiker i både högern och vänstern i EU förstått och därför ville man ha frihandel för att skapa fred. Man visste att frihandel leder till välstånd och fred. Men man ansåg att denna frihandel bara var något Europas elit skulle få ta del av. Gentemot Afrika och Asien restes höga tullmurar.

Där är vi ännu idag. Det som man alltså vet är bra och skapar fred är något som man alltså vill att bara en elit, eliten inom EU, ska få ta del av.
När man utvecklat EU och EG har man kommit på något viktigt, att gränskontroller, tullar och andra hinder mellan folken är något skadligt som skapar konflikter mellan folken. Problemet är att man bygger höga murar för att förhindra att hela världen får ta del av detta goda.

Socialdemokraterna och vänstern har en lång tradition av samarbete med liberaler för att avveckla tullar mellan nationerna. För 110 år sen stod liberalerna och Socialdemokraterna sida vid sida i kampen mot ”skyddstullar”. Idag är liberalerna och vänstern de som går i spetsen i kampen för fri migration mellan länderna, och i att kritisera REVA och jakten på papperslösa. Dessutom är det dessa som går i spetsen för att skydda Europa från att utvecklas till ett intergritetskränkande kontrollsamhälle.

”Fästning Europas” murar för att hålla ”de oönskade” utanför  EU och tullmurarna är något vi borde göra till de främsta frågorna i EU-valet 2014. Det finns en unik chans att få liberaler, pirater, miljöpartister och stora delar av vänstern att enas kring dessa frågor.

”Riv murarna”, och ”avveckla fästning Europa”, ”skydda den personliga integriteteten” borde vara temat för oss under valet 2014. Låt oss lägga tjafset om skatter och höger och vänster åt sidan ett tag och fokusera på det som är viktigt!

%d bloggare gillar detta: