Senaste nytt

Avskaffa internationella kvinnodagen

Idag har jag, liksom miljoner andra kvinnor, fått gratulationer. Varför? För att jag är kvinna.

Varje år dör kvinnor på grund av systematiskt förtryck. Varje år skadas kvinnor. Varje dag kränks kvinnors rättigheter.

Enligt Amnesty har minst en tredjedel av världens kvinnor utsatts för våld. Ofta är gärningsmannen en man och ofta inom hemmets väggar, osynligt för omvärldens blickar och reaktioner. I krigsområden drabbas kvinnor särskilt hårt.

I Sverige väljer 29 procent av alla tjejer i åldern 16-24 år att byta färdsätt på grund av rädsla för våld.

2006 gjorde jag ett fältarbete i en av Indiens fattigaste delstater. Med egna ögon fick jag en unik möjlighet att samtala och diskutera globala som lokala problem med kvinnor, män och barn.

På en åker satt jag och pratade om framtiden. Jag jämförde mina drömmar med de kvinnor som jag träffade. Mina problem låg i att jag ville flytta hemifrån och att jag var tvungen att ha en restid på en timme till skolan.

Deras problem innebar att de inte hade mat för dagen.

Jag skulle göra vad som helst för att byta. En ung tjej hade en dröm att bli lärare. Fyra år efter vårt möte är jag snart färdigt lärare. Hon kommer aldrig att få de möjligheter som jag har haft.

Budskapet från dem var enkelt: Vi måste agera!

Idag firar jag inte internationella kvinnodagen. En dag då vi belyser frågor åtgärdar inte ett systematiskt problem som förekommer varje timme, varje dag.

Mohali i Orissa får inte hjälp av folk gratulerar mig för att jag råkar vara kvinna. De behöver hjälp varje dag. Om inte ekonomisk hjälp är de värda en tanke.

Alla de fantastiska kvinnor som finns världen över förtjänar att hyllas varje dag.

jessica [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: