Senaste nytt

Framtiden är inte förutsägsbar

1913 var året då västvärlden badade i fred, lycka och välstånd. Det var i år precis hundra år sedan.

Jazzen, psykoanalysen och den modernistiska konsten blomstrade, och globaliseringen sågs som en garant för freden.

Så beskriver professor emeritus Synnöve Clason läget i en artikel i SvD 130103. Visst såg världen fantastisk ut, fantastisk och säker. Året därpå så skjuts Österrikes tronföljare Franz Ferdinand i Sarajevo av den nationalistiska terroristen Gavrilo Princip och det första världskriget mänskligheten har skådat bryter ut. Saker gick tämligen snabbt och det var få som kunde förutspå vad som egentligen skulle komma att hända. Det är ett faktum vi måste beakta när vi tittar på dagens militära situation, i synnerhet i Sverige. Det otänkbara händer alltid. Det är något vi måste komma ihåg.

I SVT Debatt, 130114, hade jag chansen att delta som publik. Den stora frågan som debatterades var försvaret och om vi ska upp eller nedrusta. Två saker slog mig. Det första är att jag håller med Allan Widman och Anders Björk till 100% i frågan. Det andra är att Per Gahrton och liknande debattörer, trots de lekmän de är, har fått hybris och tror att de kan förutspå den militära utvecklingen i världen de kommande 20-30 åren. Det kan de inte. Det kan ingen. Det är ett oerhört komplext nät av information och faktorer som påverkar.

Som någon sade i debatten så är världen global och ytterst snabba skiften sker, än snabbare än för hundra år sedan. Bara för att man är medlem i en tankesmedja med ett häftigt namn, eller för att man har varit högt uppsatt i något parti, så betyder det inte att man kan förutspå framtiden. Det är en illusion.

Sverige måste upprusta. Frågan kretsar egentligen inte kring om Ryssland är ett hot eller inte idag. Det handlar om vad som kan hända om 10-20-30 år. Händer något drastiskt då är det för sent att upprusta. Några aktuella hot finns kanske inte men försvaret är en försäkring.

Vi måste upprusta och gå med i NATO. Det hade varit ett billigare och mer effektivt sätt att genomdriva det hela. En sådan process tar tid och därför är det dags att vi börjar nu. Givetvis är det också positivt att vi samarbetar med andra liberala demokratier. Försvaret är inget krigsprojekt, det är ett fredsprojekt i grund och botten.

Allt detta är något dagens politiker måste förstå när de lägger budgeten och beslutsfattar om försvaret, annars är det vi och våra barn som kanske kommer att ta smällen under de åren som ännu är att komma.

andreas [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: