Senaste nytt

Svenskt hyckleri om snus och kokablad

Bolivian woman chews coca leaves during a protest in La PazDet är ingen hemlighet att Sverige kämpar med näbbar och klor för att inte bara få behålla sitt undantag inom EU som låter oss saluföra snus, samt att försöka bli av med förbudet inom hela EU.

Inte heller är det någon hemlighet att Sverige har en syn på narkotika som inte handlar om vetenskaplighet eller skademinimering, utan en egen syn som säger att totalkonsumtion och antal människor som någonsin provat en drog är det viktigaste, oavsett vad vetenskapen säger.

Huffington Posts UK-upplaga uppmärksammar dock något som gått många förbi – Sveriges argument för att få behålla sitt snus är samma argument som Sverige underkänner när det kommer till Bolivias försök att få till ett undantag för kokabladstuggande.

När det kommer till snuset, anför Sverige som argument att det är en flera hundra år gammal tradition i Sverige, att skadeverkningarna av snuset är mindre än av rökt tobak och att detta är viktigare än att utökade tobaksprodukter anses underminera arbetet mot tobaksbruk, samt att snuset är viktigt för den svenska ekonomin.

När det kommer till kokabladen, anför Sverige som argument att traditioner kan avskaffas och att det även står så i FN:s narkotikakonvention, att skadeverkningarna är irrelevanta eftersom ett bruk av kokablad underminerar arbetet mot narkotikabruk, samt att kokabladens vikt för den bolivianska ekonomin inte kan anses ha någon som helst vikt, trots att de är viktigare än snuset någonsin varit för den svenska ekonomin.

Ibland undrar vi på Frihetssmedjan om våra politiker är så dumma att de inte inser när de säger emot sig själva, eller om de tror att medborgarna är så dumma att de inte kommer att märka hyckleriet trots att vi lever i informationssamhällets tidsålder. Oavsett vilket, måste Sverige, vår regering och framför allt ministrarna Maria Larsson och Ewa Björling sätta sig ner och komma överens om vilken linje som gäller – är traditioner, vetenskap och ekonomi viktigare än arbete mot olika former av droger, eller är en hårdnackad syn på hur droger ska hanteras viktigare än allt vad vetenskap, traditioner och ekonomi har att anföra? Det duger inte att ha olika linjer beroende på om Sverige har ett egenintresse av att tillåta drogen i fråga eller inte.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: