Senaste nytt

Frihetssmedjan spelar Democracy 2

Democracy 2 titelbildDet finns många olika spel som låter dig ta kontrollen över ett land eller delar av detsamma. Vi på Frihetssmedjan är kanske inte direkt kända som spelnördar, men flera av oss är ändå väldigt intresserade av spel och vissa av oss älskar strategispel som på olika sätt simulerar politik i det stora och det lilla. Därför har vi bestämt oss för att göra en liten genomgång av några olika spel som kan vara av intresse för den politiskt intresserade. Vi börjar med ett av de spel som antagligen är av störst intresse för den politiska nörden – Democracy 2.

Democracy 2 är inte helt färskt. Spelet släpptes i december 2007 och är alltså nyss fyllda fem år. Det spelas i 1024×768 upplösning och har ingen cool grafik. Spelet är mest text, siffror, grafer och en del små fotografier. Trots det finns det ett högt spelvärde i det för den som är intresserad av hur politik fungerar, att lära sig grunderna i hur olika saker i politik och samhälle påverkar varandra, eller för den som vill testa hur ett land kan påverkas av olika nya policies.

Det finns till att börja med ett antal fiktiva länder att ge sig på, men det finns också moddar som baserar sig på verkliga länder. Det är inte heller speciellt svårt att skapa egna moddar. Vi på Frihetssmedjan ägnade oss först åt att leda ett liberalt, ateistiskt land och höll oss kvar vid makten i tre mandatperioder á 4 år. Därefter har vi testat oss fram lite med modden för Sverige, som dock vid närmare granskning visat sig vara lite felskriven, åtminstone som vi ser det. Exempelvis är inte föräldraförsäkringen implementerad när spelet börjar, trots att spelet tycks vilja basera sig på förhållandena som rådde 2006, när Allians för Sverige tog över regeringsmakten. Vi överväger därför att lära oss att modda spelet för att skapa ett mer ”äkta” Sverige att testa våra politiska färdigheter på.

Democracy 2 Sweden spelplan”Spelplanen” är relativt enkel, men kanske bedrägligt så. I de olika sektorerna ryms de lagar och regler, de situationer och de övriga effekter som kan räknas in under respektive departement. Till skillnad från verkligheten, där departement skapas för att passa de ministrar som statsministern känner sig tvingad att inkludera i sin regering, har du i Democracy 2 endast sju departement: utrikes, välfärd, ekonomi, skatt, offentliga tjänster, lag och ordning, samt transport. För den som inte riktigt förstår uppdelningen, så är offentliga tjänster mer eller mindre utbildning och sjukvård, medan välfärd handlar mycket om pensioner, a-kassa, ersättning till funktionsnedsatta och allmän ”fattigvård”.

Varje liten ikon representerar policies du har implementerat och därmed kan ändra eller avskaffa (svarta), olika effekter eller företeelser (blå) och situationer som uppkommit på grund av hur ditt land är beskaffat (röda eller gröna, beroende på om de är negativa eller positiva). Håll musen över situationer, policies eller andra företeelser för att se vad som påverkar dem och vad de i sin tur påverkar, eller klicka på dem och se grafer över detsamma.

Att notera är att Sverige vid spelstarten har problem med överbelagda sjukhus, binge drinking, bostadsbrist, bristande teknologisk utveckling, gatugäng, upplopp i städerna och, efter en eller två omgångars spelande, skattesmitning på grund av alldeles för höga skatter. Så långt stämmer verkligheten någotsånär. Däremot är det högst tveksamt om vi har stora problem med smittsamma sjukdomar och medborgargarden som tar lagen i egna händer, så som spelet hävdar.

Spelet i sig är charmigt i all sin enkelhet och syftet är tydligt: att simulera hur det kan vara att leda ett land. Det finns vissa små brister i mekaniken ibland, men eftersom det går att modda spelet är det potentiellt ett problem med en lösning.

Den stora behållningen är egentligen att spelet just går att modda med nya lagar och policies som kan ha olika effekter på ett land, samt att länderna i sig går att modifiera för att stämma med ett givet scenario. Det har fått oss på Frihetssmedjan att tänka att med rätt modifieringar skulle spelet kunna vara en högst lämplig grundkurs i hur ett land styrs, att kunna överlämna till varje riksdagsledamot när hen första gången tar sin plats i riksdagsbänken. Det vore också en bra utbildning för politiska tyckare. Om det går att simulera olika förslags inverkan på såväl opinion som statsfinanser, blir det ibland lättare att förstå vissa beslut. Och omvänt, svårt att begripa hur politikerna tänkte med andra.

Värt att minnas är ju alltid att detta är ett spel och därmed finns det många förenklingar inbyggda. Trots det är nog Democracy 2 ett av de bästa spelen som finns när det gäller att simulera verklighetens politik. Detaljer så som att väljarna är uppdelade i socialister, liberaler och konservativa går inte att berömma nog. Dessutom finns andra väljargrupper som kan gå in i samtliga dessa grupper, så som miljövänner, föräldrar eller pendlare. Den stora nackdelen är att det trots detta bara finns två partier att rösta på, vilket ju cementerar blocktänkandet. Det vore intressant om det kom ett Democracy 3 där det ingår att förhandla med andra partier om regeringsmakten, men då krävs ytterligare en hel del utveckling av spelmekaniken. Kanske skulle det också skrämma iväg vissa spelare genom sin komplexitet. För politiska nördar vore det dock antagligen extremt roligt och intressant.

Sammantaget rekommenderar Frihetssmedjan alla politiskt intresserade att ge sig in i Democracy 2, om så bara för att testa lite hur det är. Det är värt att lägga tiden på och med lite tur går det att hitta på rea på Steam då och då – Frihetssmedjan köpte in sin kopia för dryga 40 spänn.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: