Senaste nytt

Det nya arbetarpartiet (Extra material)

I arbetet med en annan text så har vi gått igenom de olika riksdagsledamöterna för att se vilka som har Facebook och Twitter-profiler. I den undersökningen har vi stött på ett problem vi inte riktigt räknade med när vi började, hur många av dem som har ”sonnamn” och är svåra att hitta. Vad detta skall användas till kommer vi presentera senare under våren men vi tänkte släppa lite extramaterial redan nu och bjuda på en intressant analys.

Om man tittar på de två största partierna i riksdagen, Socialdemokraterna och Moderaterna, så ser du att de har ungefär lika många ledamöter med ”sonnamn”. Av socialdemokraternas 112 ledamöter har 36 ”sonnamn” i relation till Moderaterna där det är 27 av 107. Även om sonnamnen idag inte behöver vara en sociokulturell markör är detta intressant i relation till att Moderaterna utger sig för att vara ”det nya arbetarpartiet”. Är detta beviset på att Moderaterna når ut till nya grupper, eller visar det att efternamnen inte längre är en markör för vilken bakgrund du har? Oavsett så visar det på att positioneringen som arbetarparti är något som båda partier kämpar för att upprätthålla, men frågan är, vem är egentligen arbetare? Modejournalisten Ebba von Sydow sa en gång att hennes föräldrar är arbetare, frågan är om hennes (även han adlige) släkting Björn von Sydow skulle hålla med. När alla vill vara arbetare är det svårt att veta vad som egentligen är vad.

För oss på Frihetssmedjan är i alla fall en sak klar, påtvingad solidaritet á la LO är inte något som gynnar någon form av arbetare.

Emil Åkerö och Jessica Schedvin.

emil [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: