Senaste nytt

Har vi dubbla standarder för partiernas gräsrötter?

Tidigare idag uppmärksammade Frihetssmedjan att en lokalt engagerad kristdemokrat blivit rasande på den religionskritiska debattören Camilla Grepe. Kanske inte världens viktigaste nyhet, men vi har fått en del positiv återkoppling på det. Vi fick senare på kvällen också mothugg på Twitter, från Sakine Madon och Ester Pharasyn. I korthet ansåg de att vi var fåniga som ens skrev något om detta, en åsikt som inte saknar goda argument för sig. Kristdemokraternas riksorganisation ansåg det dock tillräckligt viktigt för att i alla fall svara helt kort på. De svarade även Camilla Grepe.

Med detta lär saken vara utagerad och det är flera som uttryckt åsikten att den inte ens borde ha tagits upp till att börja med. Vad är det dock egentligen som hänt? En lokalt engagerad politiker, med förtroendeuppdrag inom partiet och som revisor på ett par ställen inom lokalpolitiken, har kontaktat en kritisk debattör och sagt åt henne att veta hut med sitt ”förbannade trams”. Det är förstås sånt som händer då och då inom politiken och ofta, men inte alltid, är partierna snabba att ta avstånd. Däremot händer det sällan något mer än så, lokalpolitiker, undantaget kommunalråd eller motsvarande, är sällan intressanta nog för att hugga på.

Det finns dock ett specialfall: Sverigedemokraterna. Nästan varenda gång en sverigedemokrat går till angrepp mot en antirasistisk debattör på ett liknande sätt, börjar det pratas om uteslutning, eller åtminstone time-out, från partitoppen. Det krävs inte några direkt hårdare ord än detta, enbart det förtäckta hotet räcker för att personen ska stämplas som icke önskvärd inom partiet. Om inte partiet hinner först med fördömandet, så kommer någon journalist att göra det. Det är rätt intressant. Varför är det mer ok att skälla ut debattörer i frågor om religion än det är att skälla ut debattörer inom antirasism?

Nu vet ju alla att kristdemokrater innerst inne är fromma kristna som vänder andra kinden till, men det är ändå slående att ett par ledande debattörer sprungit till Sunes försvar i denna fråga. Kan det vara så enkelt att vi har dubbla standarder, beroende på vilken ideologi den utpekade har?

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: