Senaste nytt

En kort text till julens försvar!

När jag imorse klev utanför dörren det verkade som om kylan, så stark som den var, susade, lät och dansande omkring i det jordliga morgonmörkret. Himlen var klarsvart och månen syntes tydligt; ett massivt och ihåligt ljusklot som vilade stilla på himlavalvet. Jag stod där i den outhärdliga kylan. Första december, tänkte jag. Det är som om någon har tänkt på det här. Klockan var strax efter sju. Solen höll på att resa sig från horisonten där den legat i dvala under natten. Till många andra kan detta ha givit inspiration till något helt annat, men till mig gav det inspiration att hylla julen, och allt som kommer med den.

Liksom många politiskt engagerade ateister har jag ett enormt facebook-feed. Där blandas allt från att man ska bojkotta Israel till att keynesianism är dåligt och att Gud är ett stort svin. Men härom veckan fick jag syn på något som jag uppfattade som…tämligen löjligt, rent ut sagt. Det var någon som hävdade att istället för att fira jul skulle vi fira någon typ av midvinterfest, eftersom julen vilar på religiösa grunder och därför är en olämplig högtid att fira för en ateist eller icke-religiös. Personen i fråga har jag varken f örstått den sekulära och moderna julens syfte eller utfall; det är en hedonistisk och komersiell högtid som fungerar som en stund av belöning, vid årets slutstation när allt hårt jobb snart är färdigt.

Julen är, som Ayn Rand skrev, en högtid som ”uttrycker god vilja på ett gladlynt, lyckligt, välvilligt, icke-uppoffrande sätt”. Det kan kort och gott sammanfattas i att man säger ”god jul” och inte ”gå hem och grina”. Njutning är julens egentliga syfte – njutning i alla dess former. Och om du går genom, säg Stockholm eller Göteborg, i juletider kan man beundra människans skaparkraft i form av julpynt överallt – en komersiell och kapitalistisk kraft. Till och med den annars ondskefulla kommunen sätter upp julpynt.

Det är emellertid i min mening tämligen tydligt att julen inte längre tjänar religionen men människan, i alla fall i västvärlden. Det handlar inte så mycket om tro längre utan om en mängd andra saker, med det hedonistiska budskapet i fokus. Det är tråkigt att man som ateist vill ägna sin tid till att klaga helt ogrundat på detaljer i vardagen när man kan göra så mycket annat. Julen är, som jag med ordbajseri har uttryckt i den här artikeln, en fantastisk högtid på alla sätt och vis.

Till alla liberaler där ute i den digitala rymden önskar jag en god jul och ett gott nytt år!

 

 

andreas [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: