Senaste nytt

Tre frågor – Tre liberaler: USA-special


Nyhet. Frihetssmedjan har glädjen att presentera Tre frågor – Tre liberaler. Tre politiskt intresserade liberaler svarar på tre aktuella frågor inom ett utvalt ämne.

Denna vecka är ämnet valet i USA.

1.  Vann rätt kandidat?

2. Vilken är den största utmaningen i amerikansk politik just nu?

3. Om du var president för en dag, vad är det första du skulle göra?

_______________________________________________________________________________________________________

Markus Kylberg.

Jag har intresserat mig för politik sedan 2008 och har bloggat om mina åsikter ungefär lika länge. Jag definierar mig som socialliberal och bryr mig allra främst om just sociala friheter och rättigheter. Den viktigaste frågan för mig är människans totala rätt att bestämma över sin kropp.

1. Nej. Jag är inte särskilt insatt i tredejpartikanditaterna, men enligt isidewith.com håller jag med Jill Stein från The Green Party till 95%, så om jag var amerikan och trodde på mirakel hade jag lagt min röst på henne. Obama matchar bara mina åsikter till 75%. Dock är Obama helt klart den minst dåliga av huvudkandidaterna. Romney finns över huvud taget inte på kartan för mig.

2. För att demokraterna ska ha en säker chans 2016 måste ekonomin vända till det bättre och arbetslösheten minska snarast. Kan man se en positiv trend i god tid innan valet tror jag att republikanerna är chanslösa, åtminstone om de fortsätter med samma politik som idag. Om ekonomin och jobben löser sig kommer dessutom mer fokus hamna på hbt-, miljö-, och jämställdhetsfrågor vilka amerikanerna verkligen behöver tänka till om.

3. Jag skulle legalisera samkönade äktenskap omedelbart i hela landet. Hbt-rättigheter är ingen fråga för de enskilda staterna, när det kommer till grundläggande mänskliga rättigheter spelar det ingen roll vad majoriteten av väljarna tycker, att säga att lika rättigheter för hbt-peroner är en självklarhet är en grov underdrift.

Per Pettersson.

Jag är redaktör för Frihetssmedjan och har en lång bakgrund inom såväl partipolitik och fristående liberala organisationer. Mer om hur jag definierar liberalism kan du läsa här.

1. Nej, Gary Johnson, Libertarianska partiets kandidat, var den i särklass bästa kandidaten i valet.

2. Sakpolitiskt är den största utmaningen att få ordning på budgeten, där ingendera sidans förslag räcker för att lösa problemen. Ett större problem är dock polariseringen, som förhindrar just sådana breda överenskommelser som krävs för att faktiskt lösa de problem som finns.

3. Avskaffa The Patriot Act och andra lagar som framför allt tillkom i syfte att bekämpa terrorism och som på ett helt orimligt och proportionerligt sätt inskränker medborgerliga och mänskliga fri- och rättigheter. Om jag nu kunde få med mig kongressen på sånt, vilket ju är hyfsat osannolikt.

Joel Laurén.

Jag är ordförande för MUF Kungsholmen och ledamot i S:t Göransmoderaterna och Kungsholmsmoderaterna. Även examinerad statsvetare och jobbar till vardags på Moderaternas demokratibiståndsstiftelse, Jarl Hjalmarson Stiftelsen. Jag är liberal för att jag tror att staten alltid ska möjliggöra för människor, inte sätta stoppklossar för dem. I politiken måste man alltid ha inställningen att folk vet bäst själva vad de vill göra i sina liv, politiker har ingen rätt att bestämma åt dem.

1. Ja, det tycker jag. Åtminstone av de två realistiska kandidaterna, annars hade jag gärna sett libertarianernas Gary Johnson eller den något okonventionelle republikanen Ron Paul som erbjuder den förändring som USA faktiskt behöver. Rätt kandidat vann därför att Republikanerna i mina ögon har bränt sitt förtroende, radikaliserats ohälsosamt mycket och är socialpolitiskt oacceptabelt snedvridna. Månaden Obama tog över förlorade USA 818 000 jobb, idag skapar ekonomin hundratusentals jobb per månad och arbetslösheten är äntligen under 8%. Jag ser hellre att Obama och Demokraterna får en ordentlig chans när ekonomin nu har börjat vända än att de som kraschade ekonomin får förtroendet tillbaka. Jag tror faktiskt att Republikanerna kommer att tjäna på att bryta ihop, läka ihop och komma igen med en reformerad agenda. USA behöver ett starkt, sunt republikanskt parti.

2. Det ekonomiska underskottet. Utan tvekan. USA kommer i år att gå back över 1100 miljarder dollar och det blir bara värre. Tyvärr tror jag att Obama är fel man att lösa det då han inte vill skära nog i offentliga utgifter. Men å andra sidan var inte heller Romney rätt man för det då Republikanerna till och med har kontrakt på att alltid vägra skattehöjningar oavsett konsekvenser. Dessutom är en nyckelfråga att partierna kan börja samarbeta normalt, dialogen har varit totalt sammanbrutet de senaste två åren på grund av polariseringen inom politiken, främst påeldad av Republikanerna i Representanthuset. Vid ett tillfälle skulle man samarbeta för att skära ned offentliga utgifter och förhandlade över hur mycket som skulle finansieras av skattehöjningar och hur mycket som skulle finansieras genom nedskärningar. Republikanerna vägrade några som helst skattehöjningar och Demokraterna vägrade nedskärningar utan skattehöjningar. Det hela slutade med att man kom överens om att Republikanerna fick igenom förlängningar av vissa skattesänkningar mot att Demokraterna fick igenom vissa utgiftsökningar, totalt vansinne och underskottet bara växer.

3. Kasta mig mot närmaste telefon och ringa Anders Borg för att böna honom om att bli finansminister, USA är i desperat behov av mantrat om ordning och reda i statsfinanserna. Sedan skära i budgeten omedelbart och driva igenom intäktsökningar tills den är balanserad. Exempelvis gör USA av med över 700 miljarder dollar varje år i militära utgifter, man har över 1,4 miljoner anställda inom militären plus 800 000 reserver. Det har man inte råd med. Skär ned i militären, skär ned i bidragssystemen, höj skatterna där det smärtar minst för tillväxten och se till att budgeten så snabbt som möjligt är balanserad. Det är moraliskt förkastligt av en generations vuxna att skuldsätta sina barn, i nuläget nallar USA:s politiker ur sina barns spargrisar för att betala sin egen generations överflödiga leverne. Någon behöver ta kreditkortet från dem.

Vad vill du ha som nästa tema? Posta en kommentar!

jessica [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: