Senaste nytt

Jag har fått post och Brevet är Grönt – en intervju med Joe Enocsson

Höstsolen är i avtagande. Den strålar igenom den smutsiga rutan på Condecco. Trots att jag befinner mig inomhus och trots att solen ligger på tränger sig höstkylan in i lokalen. Jag sluter rocken om mig och blickar istället mot personen som sitter mitt emot mig. Snart tar Joe en tugga på sin brownie han beställt. Det blir tyst. Sedan skrattar vi båda åt den löjliga och nästan alltför uppenbara komiken.

Joe Enocsson är 19 år gammal och initiativtagaren till Gröna Brevet – en organisation som arbetar för avkriminalisering och legalisering av Cannabis. Enligt Joe och Gröna Brevet vilar den svenska narkotikalagstiftningen på alldeles för godtyckla grunder och behöver mer vetenskapligt underlag. När han inte arbetar för Gröna Brevet lever han för att spela musik. Hans stora dröm i livet är att resa jorden runt för att möta människor och spela för dem.

–         De största problemen med Sveriges narkotikapolitik är att den baseras på antaganden och känslor. Man antar att man kan rädda människor från missbruk genom att straffa dem ekonomiskt och att människor inte vill ta droger om dom fått höra skräckhistorier om dom, säger Joe.

–         Ofta fungerar det tvärtom. Missbrukaren som bötfälls faller ofta djupare i sina problem och många börjar sälja narkotika för att kunna betala skulder och resultatet blir ökad tillgänglighet och värre missbruk, fortsätter han.

Joe säger att man kort kan sammanfatta den svenska narkotikapolitiken i två punkter – det kriminaliserade bruket och den felaktiga informationen om droger.

Jag frågar Joe vilka krafter han tror väger störst för att återgärda problemen.

–         Vanliga människor,kändisar, forskare, nobelpristagare, FN-toppmän och presidenter har uttryckt sitt missnöje med narkotikapolitiken. De tyngsta kanske är NORML – National Organization for Reformin Marijuana Laws, men vad vet jag? Svarar Joe entausiastiskt. Han säger sedan att han givetvis anser att Gröna Brevet också spelar en viss roll.

Gröna Brevet är kanske landets största centrum för legalisering av just Cannabis. Föreningen driver en hemsida, gronabravet.se, där de informerar om drogen och dess roll i den politiska debatten. Gröna Brevet har tidigare anordnat en lyckad demonstration i Göteborg och i maj månad i år medverkade Joe med flera i SVT Debatt där frågan om legalisering diskuterades. Värt att nämna är även att Gröna Brevet driver Facebook-sidan ”Legalisera cannabis – för allas skull” som har fått enormt genomslag. Sidan har fått nästan 2000 ”likes”.


Bilden ovan är från SVT Debatt i maj då Joe och flera andra från Gröna Brevet medverkade.

I vår planerar Gröna Brevet att hålla demonstrationer – vad de själva kallar Frihetståg – i landets största tre städer – Stockholm, Göteborg och Malmö. Datumet är satt 20/4 och eventet går att läsa om på bland annat Facebook.

Joe säger att hans egna påverkan bäst göras genom att han fortsätter engagera sig i Gröna Brevet och i andra organisationer som arbetar för narkotikapolitisk reform.

–         Ett personligt mål är att producera en film som visar skillnaden mellan missbrukaren och brukaren och hur båda grupper hade mått bättre av ett nytt förhållningssätt, säger Joe.

Mer om Gröna Brevet och Joe själv finns att läsa på Gröna Brevets hemsida och på Facebook.

andreas [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: