Senaste nytt

Förhoppningar inför framtida val

Hur väl är vi representerade egentligen?

Riksdagen är tänkt att representera folket, 349 ledamöter ska representera över 6 miljoner röstande svenskar (antal valdeltagare 2010). Men i Sverige spelar inte avvikande åsikter någon roll om de inte stöds av minst 4 procent av valdeltagarna. I valet 2010 kunde 235 118 personer (3,9 procent) ha röstat på ett parti, de rösterna hade inte varit värda någonting alls. Utan 4 procentspärren hade 235118 röster varit tillräckligt för att få 13 platser i riksdagen, 13 röster kan avgöra viktiga voteringar.

Att bortse från över 200 000 personers röster i riksdagsval kanske skulle kunna förlåtas om dessa 200 000 istället kunde få sina röster hörda i enskilda sakfrågor, då det ofta kan vara sådana frågor som lockar väljare till partier utanför riksdagen. Men i Sverige är även det nästan omöjligt, sedan 1922 har endast sex nationella folkomröstningar hållits, och förutom om folkomröstningar hålls i samband med ett riksdagsval är de dessutom bara rådgivande(!)

Alltså, om din åsikt inte är tillräckligt populär bland befolkningen spelar den ingen roll över huvud taget. Och även om du får chansen att tycka till i en folkomröstning så kan politikerna skita fullständigt i din åsikt om de tycker att du röstat fel. Hur väl är vi egentligen representerade?

Inför framtida val hoppas jag att fyraprocentspärren avskaffas och att vi håller fler folkomröstningar, och att dessa folkomröstningar blir bindande. Har man tillräckligt många röster för att få ett mandat i riksdagen ska man få det mandatet. Utan spärren hade både Piratpartiet och Feministiskt initiativ suttit i riksdagen idag. Dessutom skulle antagligen fler rösta om de kände att deras röst, hur avvikande den än må vara, faktiskt var värd någonting.

Vad gäller själva valkampanjen och mediernas bevakning finns det mycket att önska. På valsedlarna står det en lista med namn, 90-95 procent av dessa har jag aldrig hört talas om. Är det för att jag är oinsatt? Nej. Det är för att jag förväntas ringa varje person på listan och fråga ut dem om deras åsikter, och det har jag helt enkelt inte tid med. Eller är det verkligen vad som förväntas av mig? Eller tänker medierna bara att personvalet inte spelar någon roll?

Personerna på valsedlarna är de som kommer trycka på voteringsknapparna i riksdagen, jag tycker att folket borde få veta vad dessa personer står för och hur de tänker rösta om de blir invalda. Idag bestämmer partiet vilka som blir invalda, om inte minst 5 procent (tidigare 8 procent) kryssar en kandidat (vilket sällan sker) väljs de efter ordningen som partiet placerat dem på valsedeln. Så inte heller i personvalet spelar din åsikt särskilt stor roll.

Inför nästa val tycker jag att medierna borde lägga mer fokus på småpartier och på personvalet. Inför EU-valet 2009 blev fildelning och integritet en het fråga och därför fick Piratpartiet mycket plats i medierna, och fick tack vare det 7,13 procent av rösterna. I valet 2010 fick Anton Abele en plats i riksdagen tack vare hans höga placering på valsedlarna. Anton Abeles politiska erfarenhet bestod av att ha skapat en facebooksida mot gatuvåld, en fråga han verkar tro att många har delade åsikter om.

För att undvika en till Abele måste personvalet belysas mer. Vilka personer som faktiskt får en plats i riksdagen spelar roll, och medierna har ett ansvar att informera oss så att vi kan ta genomtänkta beslut på valdagen.

%d bloggare gillar detta: