Senaste nytt

Vilda Tyresö – en berättelse om väljarförakt

Demokratifail. I helgen var det en folkomröstning i Tyresö kommun i södra Stockholm. Frågan var om kommunen skulle fortsätta med redan införda införda taxor i äldreomsorgen. Detta val fick stor uppmärksamhet som de nog inte hade väntat sig.

Den 28 oktober 2011 lämnades en begäran in om folkomröstning för avgifter i vården för äldre och personer med funnktionsnedstättning. Begäran bestod av 4546 namnunderskrifter och lämnades in av oppotionspartierna och PRO.

Orsaken till detta var att pröva ett beslut som togs den 14 oktober 2011. Den 8 mars 2012 bestämdes det att en folkomröstning skulle hållas.

Så här långt är jag med på det spåret och alla parter är nöjda med läget.

Strax innan valet lanserar oppositionspartierna kampanjen ”Gilla Trygghet”, vilket får som följs att Alliansen skapar kampanjen ”Gilla Trygghet”. Dock erkänner de att ”lånat” idéen. Fast de ändrar sig sen.

Två veckor innan valet väljer Alliansen att visa exempel på hur den nya taxan gynnar de äldre. Oppositionen konstaterar att informationen är fel:

– Det är bedrövligt att kommunen går ut med medvetet felaktig information. Vi har påtalat att det är fel siffror och ändå låter man informationen hänga kvar, säger oppositionsrådet Anita Mattsson (S).

Fredrik Saweståhl, kommunstyrelsens ordförande, replikerar:

– Socialdemokraterna har fel. Det här exemplet är inte ett exempel, utan ”Nils” är faktiskt en verklig människa av kött och blod som bor här i kommunen. Uppgifterna i exemplet är korrekt.

Exemplerna är sanna, men utvalda. Väl utvalda.

Så här långt hänger jag inte riktigt med. Inför ett val måste man ju få oberoende information från båda håll. Här har man fått absolut ingenting.

Valresultatet slutar med följande resultat:

Ja 1287
Nej 7865
Blanka 208
Ogiltiga 96

Totalt bor det 32 568 röstberättigade personer i Tyresö. 9456 valde att gå och rösta, alltså 29 procent. Detta går inte att se på något annat sätt än en tyst protest. En protest för att medborgarna i Tyresö inte har fått möjlighet att ta ett beslut, på grund av partipolitisk övertygelse som går före demokrati.

Utifrån siffrorna kan vi lätt se at de som röstade inte röstade på Alliansen. Trots 57.33 % i valet 2010 med ett röstdeltagande på 84.50 %.

Frågan är vi ställer oss är därför, varför sviker kärnväljarna Alliansen? Eller har de endast 1287 kärnväljare.

Vad tror då de förtroendevalda?

MUF Tyresös ordförande visar tydligt att SO-ämnerna i skolan inte verkar ha så stor inverkan på vissa människor. Inte sunt förnuft heller.

 

Fredrik Saweståhl menar att få är missnöjda med Alliansens ledarskap.

Valresultatet kan tala för sig själv. Varför sviker väljarna Alliansen?

Alliansen i Tyresö ska få ett tips från mig:

Prioritera demokrati och tro på människors förmåga att ta egna beslut utifrån oberoende information. Det finns vettigare saker än att tramsa och kompromissa med demokratin. Lycka till.

jessica [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: