Senaste nytt

TV-avgiften och den påtvingade solidariteten.

Det finns saker som jag blir väldigt irriterad på. Påtvingad solidaritet är en av dessa. Ni vet, ”osjälviska” saker man gör för att man är tvungen. Man är solidarisk när man betalar skatt, men det är faktiskt så att alternativet att inte betala skatt inte finns.

Som klassiskt liberal är jag är emot våld och hot om våld (Förutom i självförsvar eller för att förhindra mer våld), det är något jag är säker på att även vänsterpartister (åtminstone i teorin) håller med mig om.

Det är därför förslaget om att göra om TV-avgiften till en skatt… gör mig bitter.  Väldigt bitter.

Det bär emot att säga, men jag föredrar dagens system framför en skatt. Jag har en TV, som jag nästan uteslutande använder för att spela Xbox. När jag faktiskt kollar på någon tv-kanal så är det i princip aldrig någon av SVTs kanaler. Men jag kan fortfarande välja att inte äga en TV alls och då slippa betala TV-avgiften, om det blir en skatt så försvinner den möjligheten. Lena Mellin skriver att det är bra med en skatt, det blir mer solidariskt då. Helst ska den vara progressiv också… Det kan verka som ett dåligt skämt, men icke. Det är tydligen viktigt för att värna public service oberoende. (Jag misstänker att Lena Mellin aldrig har sett Uppdrag Granskning.)

Förutom att det finns stora problem med statlig media så finns det andra problem med det här.

Jag kollar som sagt nästan aldrig på SVT, och om jag hade alternativet så skulle jag välja bort SVT helt. Nästan inget i SVTs utbud tilltalar mig, men jag måste fortfarande betala för det. Den största delen av min konsumtion av rörlig bild är Amerikansk fotboll, något jag kollar på via NFL Game pass. Det är vad jag vill kolla på, och jag kräver inte att någon annan ska betala för det. Jag VILL INTE att någon annan ska betala, lika lite som jag inte vill betala för kanaler jag aldrig kollar på.

”Men din knäppa nyliberala mupp, fattar du inte att vi måste finansiera public service gemensamt? Det är solidariskt och fint, och ger ett oberoende alternativ till de onda företag som driver kommersiell TV.” kanske någon säger nu. Amenvafan…. säger jag.

Påtvingad solidaritet är inget vackert. Solidarisk och generös det är man med sina egna pengar, att ge bort andras pengar till andra är inte solidariskt. Det s.k. oberoende som SVT sägs stå för bygger på någon slags idé att de journalister som arbetar där inte skulle ha egna åsikter. De har åsikter, precis som alla andra. De är dessutom finansierade av staten vilket inte gör dem oberoende, tvärt om är de beroende av staten för att få behålla sina jobb. Det tycker jag är rätt kasst.

Nej, gör det möjligt att välja bort public service. Vill man ha SVT så får man betala för det, och annars (likt alla andra tv-kanaler) så kan man inte kolla på det helt enkelt. De som vill kolla på SVT betalar för det, och vi som känner att vi inte vill vara med och finansiera program som ”Ung och bortskämd” eller ”Par i terapi” får slippa det?

Den här lösningen är utmärkt på flera sätt. Om det faktiskt finns ett stort intresse och stöd för public service så kommer det att bli kvar, men om för få människor vill kolla på public service så är ju det ett bevis på att det saknade existensberättigande. Konkurrensutsätt SVT på riktigt – Det är faktiskt år 2012, inte 1972.

ville [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: