Senaste nytt

Fredrik Malm reder ut begreppen om bidrag till flyktingar

Fredrik Malm

Fredrik MalmDet finns många myter på internet och framför allt i främlingsfientliga och sverigedemokratiska kretsar. En av dessa myter är hur mycket bidrag en invandrare kan få helt utan motprestation. För att reda ut begreppen har Fredrik Malm idag på sin blogg ett utmärkt inlägg som går igenom den uträkning som förekommer på nätet och korrigerar siffror och förutsättningar.

Det maximala beloppet som en ensamstående flyktingkvinna med rätt förutsättningar och som uppfyller alla krav (exempelvis följer sin etableringsplan på heltid, dvs 40 timmar i veckan) kan få, är något lägre än den ursprungliga uträkningen hävdar. De extra pengar som den hävdar att en invandrare har rätt till, är i ett fall grund för att sänka de övriga bidragen och i det andra en bonus som bara betalas ut till den som faktiskt presterar i SFI-undervisningen.

Intressantast av allt detta är dock att en ensamstående mamma som är född i Sverige och i övrigt har samma förutsättningar som den som använts i exemplet, har en jämförbar maximal bidragsnivå. För flyktingen är bidragsmöjligheterna 21 541 kr i månaden och för den infödda svensken är det 20 040 kr i månaden. Den infödda svensken har dock möjlighet till flera andra bidrag, exempelvis för vård, tandvård, barnomsorg och en massa annat som flyktingen inte har möjlighet att få.

Att de familjerna som används i exmplet är få, nära ickeexisterande, är ytterligare något att ta hänsyn till. Läs gärna hela Malms inlägg för att få en helhetsbild av uträkningarna.

Sverige ger människor ungefär samma ekonomiska förutsättningar oavsett varifrån man kommer, vilket är hyfsat rimligt. Däremot borde vi sträva mot ett samhälle där bidragen är rejält lägre och där de inte behöver vara högre för att människor ska klara sin försörjning, men då krävs stora reformer för exempelvis hyressättningen. Men det är en helt annan fråga.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

 • goranlundbom

  Sedan är väl frågan den varför ”alla” som söker sig hit till Sverige överhuvudtaget ska få alla dessa bidrag? Det kanske är just därför som så många försöker komma just hit, trots att Sverige knappast är det naturligaste landet att komma till, geografiskt sett.
  Ibland görs det jämförelser med den svenska utvandringen på (främst) 1800-talet. Men då glömmer man bort att när Karl-Oskar och Kristina kom till USA fick de försörja sig helt på egen hand alltifrån den första dagen! Medan de som kommer till Sverige idag kräver – och får – samma digra stöd som de som levt i Sverige hela livet.
  Är inte detta ändå liiiiite orättvist?
  Kanske bättre att göra som många liberaler föreslår? Alla får komma hit, men ska också försörja sig själva.

  • Alla som uppehåller sig i Sverige bör ha samma rättigheter oavsett om de är medborgare eller flyktingar, det är rätt rimligt. Sen borde vi se över samhället och bidragssystemen, så att det inte behövs så mycket bidrag för att klara sig – bostadsbidraget skulle ju t.ex. vara näst intill onödigt om vi hade en fungerande bostadsmarknad där det byggdes tillräckligt många bostäder av alla prisklasser.

   • goranlundbom

    OK, men i så fall får vi kanske se till att minska ner begreppet ”alla som uppehåller sig i Sverige” i detta fall. Med tanke på att endast 5-10% av alla de som kommer hit har riktiga flyktingskäl, borde inte det vara så svårt.

 • majsan29

  Den infödda svensken har dock möjlighet till flera andra bidrag, exempelvis för vård, tandvård, barnomsorg och en massa annat som flyktingen inte har möjlighet att få.
  Jodå. Så vitt jag vet har flyktingen minst lika stor ”rätt” till att nyttja t.ex tandvården och vården billigt. Till och med ”papperslösa” kan detta i fler och fler län nu.

%d bloggare gillar detta: