Senaste nytt

Fredrik Malm reder ut begreppen om bidrag till flyktingar

Fredrik Malm

Fredrik MalmDet finns många myter på internet och framför allt i främlingsfientliga och sverigedemokratiska kretsar. En av dessa myter är hur mycket bidrag en invandrare kan få helt utan motprestation. För att reda ut begreppen har Fredrik Malm idag på sin blogg ett utmärkt inlägg som går igenom den uträkning som förekommer på nätet och korrigerar siffror och förutsättningar.

Det maximala beloppet som en ensamstående flyktingkvinna med rätt förutsättningar och som uppfyller alla krav (exempelvis följer sin etableringsplan på heltid, dvs 40 timmar i veckan) kan få, är något lägre än den ursprungliga uträkningen hävdar. De extra pengar som den hävdar att en invandrare har rätt till, är i ett fall grund för att sänka de övriga bidragen och i det andra en bonus som bara betalas ut till den som faktiskt presterar i SFI-undervisningen.

Intressantast av allt detta är dock att en ensamstående mamma som är född i Sverige och i övrigt har samma förutsättningar som den som använts i exemplet, har en jämförbar maximal bidragsnivå. För flyktingen är bidragsmöjligheterna 21 541 kr i månaden och för den infödda svensken är det 20 040 kr i månaden. Den infödda svensken har dock möjlighet till flera andra bidrag, exempelvis för vård, tandvård, barnomsorg och en massa annat som flyktingen inte har möjlighet att få.

Att de familjerna som används i exmplet är få, nära ickeexisterande, är ytterligare något att ta hänsyn till. Läs gärna hela Malms inlägg för att få en helhetsbild av uträkningarna.

Sverige ger människor ungefär samma ekonomiska förutsättningar oavsett varifrån man kommer, vilket är hyfsat rimligt. Däremot borde vi sträva mot ett samhälle där bidragen är rejält lägre och där de inte behöver vara högre för att människor ska klara sin försörjning, men då krävs stora reformer för exempelvis hyressättningen. Men det är en helt annan fråga.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: