Senaste nytt

Vad ska vi med Pride till? – Reflektioner från invigningen

Idag invigdes Stockholm Pride officiellt i Tantolunden i Stockholm. Jag tänkte inte gå in så mycket på den debatt som varit innan, om eventuella splittringar inom HBTQ-rörelsen nu, det kommer framöver. Istället så kommer jag ta upp reflektioner av talen vid invigningen.

 

Först har vi ordföranden Peter Rimsbys tal, som enligt mig sätter fingret på vad problemet med egentligen är. När Rimsby talade om att det var den 15:e festivalen i ordningen så började han genast prata om att han ville att paraden skall utvecklas under de 15 kommande åren. Det vill inte jag. Om 15 år så vill jag att Stockholm Pride inte skall behöva finnas. Jag vill att det inte skall ses som undvikande att vara HBTQ-person och att utanförskapet och därmed behovet av frizoner har försvunnit. För Pride behövs idag, det kommer vi inte ifrån. Men HBTQ-rörelsens mål måste vara att avskaffa sig själv, att man inte skall behöva arbeta för frågorna för att de skall tas som självklara.  Som liberal tar jag avstånd från alla former av separatism och ser integration som målet, tanken är att alla individer skall kunna leva fritt och inte känna ett utanförskap utifrån hur livet ter sig. En Pride rörelse utan visoner framåt utan som vill behålla sin nuvarande form för alltid är tandlös.

Överlag skall dock sägas att Pride har skärpt till sig, parken för inte längre tankarna till ett överkommersialiserat Kiviks-Marknad med brända mandlar och bilutlottningar, det är skönt att se att det är mer seriösa representanter än företag som vill tvätta sina pengar i rosa färg. Pride är viktigt och behövs, och i läget de befinner sig i är kanske visioner framåt inte vad de bör fokusera sig på utan att hålla skeppet flytande. Det är en utveckling åt rätt håll sett till den förflackning som varit innan.

Förutom Rimsby så talade EU-Minister Birgitta Ohlsson och fd S-ledaren Mona Sahlin i vad som kan kallas en salig blandning mellan populism och snärtiga one-liners, tillsammans med skarpa budskap men även repetioner av gamla segrar. Ohlsson pratade till exempel enkom om internationella frågor och om att Pride Parader är ett lackmustest för demokrati i olika länder. Det är intressanta är att det nyligen kommit en rapport om att Sverige utvisar flyktingar till länder som är farliga för HBTQ-personer och att migrationspolitiken har tydliga brister. Detta nämnde inte ministern något om, hon gav inga inga löften om bot och bättring utan pratade istället om vikten att arbeta tillsammans – tydligtvis inte tillsammans med Tobias Billström. Då fick Mona Sahlin chansen att briljera vilket hon också gjorde. Hennes tal utgick från ett ”vi”, oklart dock vilka som ingår i den gruppen. Finns det ett vi att prata om, Sahlin och Ohlsson är båda två aktiva förkämpar för HBTQ-rättigheter så frågan är om Viet syftar på duon, socialdemokratin eller på Pridebesökarna.

Tillsammans är temat för året festival och de som hade drinking-game till talet med regeln att dricka vid ordet ”tillsammans” blev antagligen överförfriskade. Det är alltid roligt när politiker visar äkta engagemang i något istället för att säga ”Jag hör vad du säger” men jag tror det hade varit bättre att prata om vad som skall hända istället för vad som har hänt. Prides val av talare var sannerligen lyckat, synd bara att talarna inte kunde släppa historieboken och blicka framåt. Eller jo, deras sista hyperpopulistiska sentens som vi hade kunnat klara oss utan blickar framåt – ”Homofober kommer och går – men vår kärlek till er består”  – låter som ett mantra från en lågstadieskola. Politik är varken en skola eller ett marathon-lopp som det jämnfördes med , det är en hantering av individers levnadsutrymme och skall därför behandlas så också och viktiga frågor behöver mer konkreta löften och mindre sentenser och återberättande.

emil [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: