Senaste nytt

Vad ska vi med Pride till del II – Skyttedal och toleransen.

Något av det mest underhållande under Pride är när personer utanför HBTQ-rörelsen vill diskutera vad Pride borde vara. Nu senast Sara Skyttedal, vice förbundsordförande för KDU. Låt mig börja med att påpeka det absurda i att KDU vill diskutera vad Pride ska göra, det är som att RFSL skulle skriva debattartiklar om vad KDU borde vara för något. Att personer inom rörelsen för en debatt handlar om att Pride är för dem, på samma sätt som att Jesusmanifestationen är för kristna.

Det är även ironiskt att KDU beklagar sig över att sex blir politiskt, ett parti som antagligen är det mest sexfixerade som finns. Ett parti som är emot homoäktenskap, för tvångssteriliseringar, stiftar lagar mot bastuklubbar osv visar att sex är viktigt för dem, ann ars hade de inte varit så engagerade i frågorna. Sex blir en privatsak den dagen KD slutar vilja definiera vad som är moraliskt önskvärd sexualitet och inte.

Sara Skyttedals smått parodiska text är full av borgerlighetens räddsla för all kultur som inte är bekväm, koncis eller opolitisk. Skyttedal skulle antagligen vilja att Pride var en picnic där par från Ella Lemhagens ”Patrik 1,5” fick säga ”Hej Jag heter Jonas och jag är bög. Jag är precis som alla andra förutom att jag suger kuk”. Det står KDU helt fritt att arrangera ett sådant event, jag tycker till och med att de borde göra det. Problemet är bara att det löser inga egentliga problem, för det utgår fortfarande från ett tankemönster att ett levnadsval(att vara medelsvensson) är det eftersträvansvärda. Pride handlar om att skapa levandsutrymme och trygghet för de som inte passar in i mallen, inte vill passa in eller som på olika sätt har ett utanförskap i det samhälle där medelsvenssons har möjligheten att bestämma villkoren för vad som är önskvärt och acceptabelt eller inte. HBTQ-personer skall inte behöva visa upp att de  ”är som alla andra, med reservation för sin sexualitet?”, rätten till att accepteras ligger i att de är människor och därmed har rätt att kräva det.

Till KDUs nästa riksting tänker jag skriva en text om vad KDU borde vara, om Skyttedal är konsekvent så borde ta till sig av det.

 

emil [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: