Senaste nytt

Skillnad på sexistisk och sexuell reklam

Sex säljer, men vissa tycker inte att det ska få göra det. En bild på en kvinna som verkar suga av en korv med bröd är inte okej reklam enligt Simrishamns kommun, som sett till att ägaren till en korvkiosk fått ta ner sin reklamskylt.

Jag vill inte gå in i någon längre diskussion om feminism, jag vill hålla mig till det liberala i att låta folk ha vilken reklam de vill. Men jag bör påpeka att ägaren till korvkiosken nu satt upp en liknande reklamskylt, men med två män som suger av varsin ända av en korv, något som tydligen är helt okej. Det är okej för att sexualisering av män alltid är okej, det är bara när kvinnor står i utmanande poser eller agerar sexuellt som det är sexistiskt och fel. Det borde vara lika okej att anspela på sex med hjälp av kvinnor som det är med hjälp av män.

Nåväl. Varför måste en privat företagare tvingas ta ner sin reklam för att några personer blev upprörda? Om man inte gillar hur ett företag annonserar så kan man välja att inte handla av det företaget. Om folk verkligen avskyr reklamen så mycket så borde ju korvkiosken gå i konkurs på nolltid, problemet löst!

Vi kan inte börja kalla all reklam som anspelar på sex sexistisk. Reklamfilmen som var menad att locka tjejer till vetenskapsyrken var sexistisk, eftersom budskapet var att den enda vetenskap tjejer skulle kunna vara intresserade av är hur man framställer läppstift. En naken tjej i en sexig pose som håller i en liten parfymflaska däremot, är inte sexistisk reklam. Det är definitivt sexuellt, och det är inte orimligt att ogilla sådan reklam. Men vill man straffa ett företag för att man ogillar deras reklam får man hålla sig till bojkott av deras produkter.

 

 • Kan bara instämma. Det är en ganska viktig skiljelinje att dra, men den tenderar att missförstås om och om igen. Sällan när det gäller män, komiskt nog, men alltjämt när det gäller kvinnor. Sex är mänskligt, att anspela på sex är mänskligt, och i båda fallen fullt naturligt. Att sexualisera och vara sexistisk är två helt olika saker; det tidigare torde alltid vara tillåtet och det senare oftast tillåtet – bojkott är ett formidabelt vapen och kräver dessutom att folk i gemen engagerar sig och inte bara att en enskild person åberopar en paragraf som i sin tur avlägsnar det synliga men döljer själva problemet.

 • Abc

  Kan inte tänka mig en mera idiotisk syn på saken som kommunen hade.

  Den är humoristisk. Kan inte se något i den som skulle trycka ned någon eller några.

  Men feminism är en sjukdom som försöker hitta problem där det inte ens finns.

  • Micke

   Fel.Femimism är en ideriktning som har sin grund i att män dominerat kvinnor och vägrat dessa samma villkor att utvecklas och leva fullvärdiga liv. Av någon anledning är det många som har problem med det.

   • Urban

    Tja, liksom idag är det män, män och åter män som stått för alla upptäkter, uppfinningar, startat välmående företag etc. Drygt 95% av alla patent som godkänns är skapade av män. Det är nog där vi skiljer oss åt, du ser det som att kvinnor blivit förtryckta medan jag ser det som att män oftare skapat något som genererar makt och pengar. Därför är det så sjukt att göra en jämförelse mellan kvinnors och mäns inkomster eftersom det knappast är förtryckande att män är mer kreativa och driftiga.

    • Micke

     Jag ”ser” det inte på något speciellt sätt jag konstaterar fakta om vilka maktförhållanden som rått mellan könen och att män oftast dominerat kvinnor och det är inte en konsekvens av att kvinnor är idioter som inte klarar av att ägna sig åt kvantfysik utan en konsekvens av mäns behov att dominera och utöva makt.

 • Tono

  Varför är det okej med reklam på allmän plats? Jag vill kunna välja om jag vill ge dig min uppmärksamhet. Om du vill ta upp den med reklam så är det bäst att jag får skälig betalning och möjligheter att välja vilken reklam du visar mig. Att våran uppgörelse börjar med att du opersonligen väljer att ta upp min energi med att få mig till att lära in ett beteende att köpa något jag inte uttryckligen efterfrågat är det rättvist?

%d bloggare gillar detta: