Senaste nytt

Ship to Hamas, eller: Om Vänsterpartiet skulle leva upp till sina ideal…

Imorgon avseglar Ship to Gazas skepp Estelle från Stockholm. Än idag har Ship to Gaza som organisation vägrat ta avstånd från Hamas, som styr i Gaza, och de har inte heller klart sagt att de inte kommer att samarbeta med folk i Hamas eller folk som vägrar ta avstånd från Hamas.

Ombord finns flera namnkunniga Vänsterpartister. Om Vänsterpartiet skulle leva upp till sina ideal skulle de kräva att samtliga av deras medlemmar som samarbetar med Ship to Gaza måste ta avstånd till den organisationen. Internt inom Vänsterpartiet anses det nämligen självklart att den Vänsterpartiet som samarbetar med någon organisation som inte tar avstånd från nazismen ska sparkas ur partiet.

Internt kallar man detta ”nolltolerans mot högerextremism, fascism, antisemitism och nazism”. Ung Vänster har till och med en egen antirasistisk sida med titeln nolltolerans.nu.

Tanken är att aldrig ens acceptera acceptans för nazismen.

Det är bra. Det stödjer jag helt. Men… Varför då denna acceptans för Hamas?

Som jag redan citerat i ”Varför heter det Ship to Gaza och inte Ship to Västbanken” så står detta i Hamas partiprogram än idag:

Artikel 7
…Domedagen kommer inte förrän muslimerna nerkämpar och dödar judarna, förrän judarna gömmer sig bakom stenar och träd. Stenarna och träden kommer att ropa: Oh, muslimer! Det gömmer sig en jude bakom mig, kom och döda honom!

Anledningen till att Vänsterpartister är så inblandade i Ship To gaza är att partiet faktiskt inte verkar ha tagit avstånd från Hamas alls.

Jag har googlat, frågat vänner i partiet, och sökt och inte hittat ett uns av kritik mot Hamas. Det jag hittar officiellt från Vänsterpartiet är uppmaningar till samarbete med HAMAS. För att nämna några exempel. 1) Alice Åströms uppmaningar att svenska regeringen bör inleda en dialog med Hamas, 2006. (Källa: Svenska regeringen bör föra dialog med Hamas, V& Vänsterpartiet.se). En uppmaning att respektera valet och upprätta förbindelse med Hamas 2009 (Källa: Vänsterpartiet).

I riksdagen har partiets företrädare kritiserat Hamas men kan givetvis ändå tänka sig samarbeta med dem.

Om man googlar Hamas+Vänsterpartiet och jämför med Vänsterpartiet+Israel ser man skillnaden. Man formligen drunknar i vänsterpartistiska uttalanden mot Israel medan google bara kan hitta tre (!) kommentarer om Hamas, alla tre positiva till dialog med dem..

Varför denna skillnad? Eller betyder det inget att Hamas vill utrota judar?

Det är nog inte så konstigt att så många Vänsterpartister deltar i Ship to Gaza, ändå, om man tittar på partiets i praktiken icke existerande fördömanden av Hamas.

Det är en egendomlig syn på det där med holltolerans mot nazism och antisemitism som Vänsterpartiet har. Om partiet skulle införa samma sorts ”nolltolerans” mot den europeiska nazismen och rasismen skulle det inte bli mycket gjort mot nazzarna här på hemmaplan, det kan jag säga.

Med en sån syn på ”nolltolerans” så kanske det är dags att bjuda in Ahmed Rami, eller NRP eller Golden Dawn till Vänsterpartiets aktiviteter. Om inte, så varför har man inte samma nolltolerans mot ett gäng rabiata terrorister med en sju resor extremare syn på judehat än den, jämförelsevis, mjäkigare och mer ”moderata” europeiska nazismen?

Det behövs inte så mycket. Det handlar bara om att leva upp till sina ideal…

Vänsterpartiet är inte ensamma. Följande organisationer har också ”nolltolerans mot nazism, rasism och antisemitism”, men kan trots det tänka sig att delta i Ship to Gaza.

 

%d bloggare gillar detta: