Senaste nytt

Recension: ”Utan min dotter” av Kent Filppu

Kent Filppus bok ”Utan min dotter” ställer frågan hur det kommer sig att vi har en lag som säger att barn ska ha rätt till båda sina föräldrar, men ändå händer det ibland att ena föräldern, i praktiken alltid mannen, ställs utanför och förlorar kontakten med barnet, utan att ens ha misstänkts för att ha begått något brottsligt. 

Kent med sin dotter

I teorin är det enkelt i Sverige, barnets rätt till båda föräldrar är helig. Men om man ser  på de rättegångar om vårdnaden av barnen som sker ibland, så vinner mammorna dem i nio gånger av tio.

Delvis beror detta helt säkert på män som inte tar ansvar, men då detta sker även i de fall männen har visat ansvar är det nåt annat som är problemet: strukturell diskriminering.

Kent Filppus problem är ett annat, men liknande.

Kent har inte träffat sin dotter på tre år och har problemet att dotterns mamma har klippt all kontakt all kontakt mellan Paulina och hennes pappa. Hon rövade i praktiken sitt barn trots att föräldrarna har delad vårdnad.

Svenska myndigheter hävdar att de inte kan göra något, trots att alla, mamman, dottern och Kent Filppu är svenska medborgare och folkbokförda i Sverige. Dessutom jobbade mamman för SIDA i Honduras och en svensk domstol hade tidigare samma år som kidnappningen skedde, dömt till gemensam vårdnad.

Kent Filppu ville vara en ansvarsfull pappa som tog ansvar för sin dotter, men dottern har ändå förlorat rätten till sin pappa. Hur har detta gått till, kan man fråga.

Boken hade vunnit på att vara lite längre

Boken är bra. Ett stort plus är de bra miljöbeskrivningarna av kulturkrockar en svensk kan råka ut för i Honduras som han infogat. Klart kul och läsvärt.

Ett minus är att boken slutar tvärt med konstaterandet att svenska myndigheter inte kunde göra någonting för att hjälpa honom, eller dottern. Boken hade vunnit mycket på att ha varit två eller tre kapitel längre, eller så. Det hade behövts lite utförligare referat från Kents kontakter med myndigheterna, berättelser om vad politiker och journalister sagt som han pratat med, eventuella liknande fall som han hört talas om. Dessutom hade det varit intressant med citat ur korrespondensen med myndigheterna.

Ja, ni märker säkert vad jag anser om boken. Jag tycker det är en viktig bok för alla som anser att rättigheter är en fråga om ALLAS rättigheter, oavsett kön, och BARNS rätt till båda föräldrarna. Kort och gott: läs den!

Här kan ni köpa boken.

På torsdag kan ni som är i Almedalen träffa författaren här.

Kents blogg hittar ni här.

%d bloggare gillar detta: