Senaste nytt

Osmakligt med politiska utöya-poänger

Idag hålls minnesceremonier för att hedra offren från Utöya. Många sorgsna tankar riktas till offren och deras anhöriga, samtidigt som man även minns dem med glädje. Sammanhållningen som Stoltenberg och andra har valt att svara med hyllas av många och samhörigheten syns extra mycket idag när ett år har gått. Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt pratade om att Danmark, Sverige och hela Norden idag står samman med Norge för att visa sitt stöd. Passande nog går Mikael Wiehe upp efter henne och kommenterar att Sveriges statsminister är frånvarande och att han ska göra sitt bästa för att ersätta honom.

Varken den svenska regeringen eller kungahuset närvarar vid ceremonierna idag. Utan regeringsrepresentant kan man undra hur mycket Sverige står med Norge just nu. Det har redan blivit något av en snackis i kommentarsfält, på twitter och på facebook. Kommentarerna lyfter fram att Reinfeldts ofta lyser med sin frånvaro och att det är en märklig prioritering.

Oavsett prioritering eller anledningar så är det otroligt synd att det ska bli politik av att människor blev brutalt mördade. Naturligtvis undrar många varför Reinfeldt inte finns vid Stoltenbergs och Norges sida idag. Reinfeldt fick kritik för att han höll låg profil och att han inte var det minsta emotionell efter dådet, inte heller då deltog han i sorgemanifestationen.

Aftonbladet frågar sig var Reinfeldt är på minnesdagen. Reinfeldt fick ingen inbjudan och förväntades inte närvara, enligt Moderaternas partisekreterare Markus Friberg. Man undrar varför han inte är där och företräder, man tycker att det är skamligt och osmart. Att det strategiskt är mindre genomtänkt är dock inte ett direkt sympatiskt argument, även om det stämmer. Hade de som resonerar så hellre sett honom där av politisk-strategiska skäl? Det stämmer i och för sig rätt bra med poängplockandet.

Innan vi går vidare och släpper frågan till förmån för att rikta tankarna dit de borde riktas, så kan vi fundera på varför så många känner att de behöver göra en politisk poäng av detta.  Jag vet inte vad som är värst, att han inte närvarar – eller att man från vänsterhåll plockar duktighetspoäng och kritiserar Reinfeldt i samma anda som man officiellt ”deltar i sorgearbetet” och visar sin sympati. Det känns som en billig poäng tagen från ett håll som man verkligen bara borde låta bli.

 

sofia [at] frihetssmedjan.se

 • Steffe

  Tragedin på Utöya ska aldrig glömmas, utan fördömas å det grövsta.
  Att nu göra politiska poäng på 77 mördade personer är direkt osmakligt. Frågan är om vi nu kommer att få se hur hela den öppna och ärliga debatten i invandringsfrågor sopas under mattan med argument om massmördaren Breiviks fantasier?

  • Micke

   Den frågan kommer inte att diskuteras på ett rimligt och värdigt sätt förrän den är återerövrad från Europas fascister.

 • Rulleroe

  Just för att det inte ska bli en intern vänster-sosse angelägenhet hade Reinfeldt behövt vara där och visa Sveriges solidaritet…

 • Det var skit av honom att inte vara där, att hänvisa till hemlig ort som om han vore Barack Obama och skit av hans pressekreterare att prata om att det var en partiangelägenhet. Mikael Wiehe är då verkligen inte sosse.

%d bloggare gillar detta: