Senaste nytt

När Carema är inblandat ska man inte kontrollera fakta

I DN skriver Kristina Lindquist om människors sista tid i livet under rubriken Hur vi dödar en människa är ett politiskt val. Mycket av resonemanget bygger på Stefan Gurts bok Så dödar vi en människa. I sammanfattning går det ut på att äldreboendet där Gurts far bodde drivs av Carema.

Så långt är det korrekt förstås, men under den period Gurts far bodde där och alltså blev illa behandlad under sin sista tid i livet, drevs äldreboendet i kommunal regi. Carema har inte haft något att göra med vården där. Stefan Gurt har också publicerat en rättelse som klargör detta, men som Lindquist uppenbarligen missat.

Hur vården ser ut där idag går inte att utläsa ur artikeln, men klart är att det som Lindquist vill skylla på Carema egentligen är det kommunalas fel. Med den logik som många använder så fort Carema gjort bort sig, dvs att kräva stopp för privata vårdgivare, borde den här skandalen få den att kräva ett stopp för kommunalt drivna vårdgivare också.

Det kommer dock sannolikt aldrig att hända. En kommun som gör bort sig är en enskild företeelse, en privat vårdgivare som gör detsamma är bara en representant för en bransch där alla är lika dåliga. Det är en underlig logik, men ändock den logik som gäller i dagens Sverige. Vi må ha kommit långt med privatiseringar, men ryggmärgsreflexen att allt som inte är offentligt ägt är dåligt, den är fortfarande stark hos speciellt äldre generationer. Innan den ryggmärgsreflexen är borta kan vi inte på allvar prata om ett liberalt samhälle. Det är bara att hoppas att 80- och 90-talisterna, för vilka valfrihet i högre grad är naturligt och för vilka privat ägande är självklart, tar större plats i samhället och den politiska debatten.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: