Senaste nytt

Malmö är värd för ESC, men Stockholm betalar.

Jaha, Malmö får vara värd för ESC-finalen om ungefär ett år. Kul för Malmö.

När jag såg det, så var min första tanke: ”Skönt, då slipper jag betala för det här.” Jag tycker nämligen verkligen inte om ESC, jag gillar inte musiken.

Men oj så fel jag hade. Jag betalar visst för det här, trots att jag inte bor, arbetar eller betalar skatt i Malmö. Stockholm ger nämligen bort 12.5 miljarder via det kommunala skatteutjämningssystemet, och Malmö tar emot 3.7 miljarder. Nu blir jag riktigt bitter.

Ilmar Reepalu m.fl. har alltså fått SVT att välja Malmö som värdstad genom att lova att generöst satsa massor av pengar för att göra ett grymt arrangemang, men skickar delvis notan till Stockholm (och andra kommuner som missgynnas av den kommunala skatteutjämningen.) Och då kläcker Percy ur sig att det är skönt att få revanch på Stockholm för att Malmö inte fick hockey-VM. Men hallå… Det är ju Stockholm som betalar oavsett.

”Men Malmö kanske går med vinst på det här.” säger säkert någon, för att rättfärdiga användningen av stadens andras pengar.

Nej, säger jag. Dels så säger min erfarenhet om offentliga satsningar att det kommer att bli ett underskott, det är så offentliga satsningar fungerar. Dels så spelar det knappt någon roll, varken jag eller någon annan Stockholmare får några pengar tillbaka. Allt eventuellt överskott går direkt in i Malmö stads budget igen och blir slutligen en väg eller kanske om man har riktigt tur en del av ett offentligt badhus någonstans i Malmö.

”MEN PENGARNA KAN FORTFARANDE GÖRA NYTTA FÖR MALMÖS SMÅFÖRETAGARE!!! DET KOMMER JU KOMMA MASSOR AV BESÖKARE!!!” säger ni.

Då bör ni läsa mer. Som Bastiat skrev i Det man ser och det man inte ser

”In the department of economy, an act, a habit, an institution, a law, gives birth not only to an effect, but to a series of effects. Of these effects, the first only is immediate; it manifests itself simultaneously with its cause – it is seen. The others unfold in succession – they are not seen: it is well for us, if they are foreseen. Between a good and a bad economist this constitutes the whole difference: the one takes account only of the visible effect; the other takes account of both the effects which are seen and those which it is necessary to foresee. Now this difference is enormous, for it almost always happens that when the immediate consequence is favourable, the ultimate consequences are fatal, and the converse.”

Vad detta franska geni menade är att man kan inte bara se till Det man ser, det vill säga småförtagarna i Malmö som tjänar på alla turister som besöker Malmö i samband med ESC. Man måste även fundera över Det man inte ser, det vill säga hur mycket mer nytta pengarna hade gjort för samhället som de hade varit kvar i människors fickor från början. Hur mycket mer tillväxt hade Malmö (och resten av landet) haft om småföretagarna inte hade behövt betala så mycket skatt? Hur mycket mer handel hade skett om vanliga människor hade fått behålla mer av sin lön? Man kan inte bara se ”vinsten” som ESC ger Malmö, man måste även se förlusten som läggs på skattebetalarna.

Käre Ilmar.
Jag vill verkligen inte betala för att du ska få ordna ESC.

Jag gillar verkligen inte ESC.

Varför tvingar du mig att betala för ESC, när jag inte kan tvinga dig att köpa ett NFL Game pass åt mig? (Om ditt svar är att:  ”Du inte förstår varför du ska betala för mitt nöje, när du har noll intresse av Amerikansk fotboll…” då är du inne på ett väldigt intressant spår. Ta gärna den tanken ett steg längre genom att byta ut ”Amerikansk fotboll” mot ”ESC”

Om Malmö nu måste ordna ESC, så tycker jag att det minsta Malmö kan göra är att lista Stockholm som en av huvudsponsorerna.

Ville Nordström

ville [at] frihetssmedjan.se

 • david

  Hahaha, ja stackars stockhom som betalar till andra kommuner via skatteutjämningssystemet. Att pengarna hamnar i stockholm från början beror ju på att företagen huvudkontor ligger där trots att den vinstgenererande verksamheten ligger på helt andra ställen i sverige, plus att alla myndigheter och statliga verk ligger i stockhom trots att merparten av alla svenskar inte bor där. Nej, inför ett skattesystem som gör att företagens vinster inte kan flyttas från den platsen de genereras och ett system där alla myndigheter och statliga verk placeras ut jämt över landets yta. Då behövs inte längre några skatteutjämningssystem och stockholm skulle snart vara en utflyttningsort.

  • Ville Nordström

   Eller så gör kommunerna det lönsamt att ha kontoren ute i landet genom att ha ett företagsvänligt klimat och låga skatter. Varför ska Stockholm subventionera slöseri med skattemedel? Hur många arenor och annat värdelöst byggs det inte ute i landet för skattepengar från kommuner som tar ansvar? Men vad vet jag.

  • Den kommunala företagsbeskattningen försvann för årtionden sedan. Dessutom har Stockholm den minsta andelen statligt anställda i landet. #tänkteintepådet

 • Nickelbacken

  Varför angriper du Ilmar istället för skatteutjämningssystemet?

  • Ville Nordström

   Jag angriper dels skatteutjämningsystemet, men även Ilmar för att han vet var pengarna kommer ifrån, och väljer trots detta att bjuda över andra städer som också var intresserade. Det är lätt när det inte är hans egna pengar.

 • Pingback: Ryktet om ironins död är betydligt överdrivet: SVT ger ESC-finalen till Malmö « No size fits all()

 • Janne

  Jaså Stockholm betalar säger du. Tror du inte att hela Sverige är med och finansierar det som ni gör i Stockholm. Transfereringarna går ju huvudsakligen TILL Stockholm och inte ifrån. Vi alla betelar för de myndigheter, departement samt nationella institut som finns där. Skulle vi slå en järnridå runt Stockholm så är det inte resten av landet som svälter ihjäl. Det är ni som ligger illa till.

 • En kandidat till det mest onödiga att reta upp sig på 2012?

 • Göran

  Idag,
  utarmas alla svenska regioner ekonomiskt av en hel armé av skattefinansierade
  byråkrater i östra mälardalen, en samhällsekonomisk paria som genom
  utredningsmanipulation av de folkvalda och årlig uppgradering av den statliga
  centralbeskattningen (statliga skatten) indirekt sänker landets perifera
  kommuner. Pengarna stannar inte längre kvar ute i regionerna och skapar
  därigenom inget lokalt riskkapital. Pengarna går istället genom hutlösa
  Elskatter, Moms-, Bränsle-, Bil-, alkohol-, tobak- och Bolagsskatter, m.m.
  direkt in till Stockholmsområdet där överskottet dagligen göder en till stora
  delar onödig och enormt kostsam gigantisk Statsbyråkrati med svans. Denna
  vansinniga och vindögda centraliseringspolitik utarmar och avfolkar landsorten,
  samtidigt som Stockholmsområdet tillåtas växa okontrollerat och fullständigt
  badar i andras pengar.

  Oavsett partifärg i regeringen så är slöseriet med landsortens pengar vid de
  olika statsbyråkratdelarna snudd på kriminell. Vid t.ex regeringskansliet
  anställdes vid det första EU-ordförandeåret 1500 personer extra bara för att
  vända papper, och trots att ordförandeåret bara varade ett år så jobbar
  huvuddelen av dem fortfarande kvar. Detta centrala och ekonomiska vansinne går
  igen inom all statlig verksamhet, den statliga centralbyråkratin bara ökar och
  ökar på övriga Sveriges bekostnad. Resonemanget inom Sthlms centralbyråkrati
  går nämligen som vanligt ut på att landets ”gemensamma” tillgångar och
  överskott tillhör staten och staten det är vi och endast vi!

  Sverige, har nu skapat ett centralt monster som sakta håller på att äta oss
  alla ur huset. Är det inte snart dags att säga Nej, ta tillbaka våra pengar och
  stoppa slöseriet inom statsbyråkratin. Äntligen börja ställa krav på våra
  ja-nickande rikspolitiker på våra länsbänkar i riksdagen. Ställa dem till svars
  för alla tagna beslut, som t.ex frågan om varför El-avregleringen gav
  landsortsbor inom vattenkraftsområden 4 ggr dyrare nätavgift och därmed dyrare
  statlig skatt än de boende i Sthlms-området. Också fråga dem varför de tvingar
  övriga Sverige att betala för alla lokala inrättningar, som museer och teatrar
  i Sthlms-området. Och varför i herrans namn måste landsorten betala licsenspengar
  till Sthlm för smörjan som visas i SVT, och det bara för att de tillåts gömma
  sig bakom ett förljuget namn som ”public service”, även fast de visar samma
  skit som alla andra?

  Av all statlig skatt som Sveriges ca 7 miljoner invånare utanför Stockholm betalar
  in så går ett gigantiskt överskott till att betala skyhöga löner- och hyror inom
  statsbyråkratin i östra mälardalen. Detta överskott går sedan in i
  Stockholmsområdet genom den lokala skatten, lokala bankinsättningar, lokala
  inköp och lokalt nyttjande av ortens näringsidkare. Allt sammantaget skapar en
  mycket gynnsam tillgång på lokalt riskkapital och positivt företagsklimat. Något
  som övriga Sverige, pga denna politik, alltid lidit stor brist på!

%d bloggare gillar detta: