Senaste nytt

LUF går mot ordförandestrid

Benny Lindholm och Linda Nordlund

En av sommarens största liberala händelser är valet av ny förbundsordförande för Liberala Ungdomsförbundet. Det är tidigare känt att Folkpartiets ungdomsförbund har ett tydligare liberalt kompass än sitt moderförbund, och en utveckling av detta är någonting som vi hoppas att Liberala Ungdomsförbundets medlemmar röstar för. 

Benny Lindholm och Linda NordlundEn av kandidaterna är Benny Lindholm från Uppsala. Han har tidigare skrivit om språktest, med en tydligt liberal linje:

I en värld där gränser rivs förlorar nationalstaten betydelse för varje dag som går. Det behöver pareras med en gemenskap som är lätt tillgänglig och som baseras på universella principer och grundläggande fri- och rättigheter. Krav på kunskaper om ett litet språk i Europas utkant varken kan eller borde dock räknas till det gemenskapsbygget. Språktest signalerar att kunskaper i svenska är viktigt för integration, men att koppla det till medborgarskap utmanar andra liberala principer. Och det är inget annat än olyckligt. Nästa gång Folkpartiet presenterar ett integrationspolitiskt program hoppas jag därför att kravet på språktest är struket.

Här kan du läsa Bennys kandidatur i sin helhet.

Motkandidaten heter Linda Nordlund, som tyvärr inte verkar ha vare sig en egen blogg eller en kandidatur som går att hitta. Däremot ligger hennes liberala linje i att vara för en kvoterad, tredelad föräldrarförsäkring.

LUF verkar ha en tradition att ha varannan kvinna som förbundsordförande, men är det värt att överge liberalismen och att räkna bort en kandidat på grund av en princip om kvotering? Det är en fråga som vi på Frihetssmedjan hoppas att LUF funderar på innan kongressen i augusti.

jessica [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: