Senaste nytt

Ingmar Karlsson svarar Frihetssmedjans Torbjörn Jerlerup

Författaren Ingmar Karlsson svarar på Torbjörn Jerlerups artikel i Frihetssmedjan om ”det förfalskade antisemitiska citatet”.

”Folkpartiets utrikespolitiske talesman gör ett stort ”avslöjande”

I ett inlägg på Wahlström & Widstrand s Facebook-sida går den folkpartistiske riksdagsledamoten och utrikespolitiske talesmannen Fredrik Malm till attack mot mig och min bok Bruden är vacker men har redan en man under åberopande av ett ”avslöjande” som Torbjörn Jerlerup gjort på sin blogg Frihetsmedjan.

I boken citerar jag ur Theodor Herzls dagböcker: ”Det är viktigt att judarnas lidanden förvärras. Detta kommer att underlätta förverkligandet av våra planer. Jag har en utmärkt ide. Jag skall få antisemiter att likvidera judisk egendom, antisemiterna kommer att hjälpa oss genom att de förstärker förföljelsen och förtrycket av judarna, antisemiterna skall bli våra bästa vänner. På så sätt kommer antisemitismen som är djupt inrotad i massornas omedvetna sinne inte att skada judarna.”

De två första meningarna är mina påhitt hävdar Jerlerup som bara funnit övriga delar av citatet i den första tyska utgåvan av Herzls dagböcker och både han och Malm gör en stor sak av detta. Om Jerlerup varit noggrann i sin grävande journalistik hade han noterat att denna passus från den 12.6 1895 på sidan 93 inleds med en rad punkter och att det i ett förord till dagboken skrivs att de markerar avsnitt som uteslutits av olika skäl. Denna utgåva är full av sådana utelämnanden men hela texten liksom inledningen av mitt citat finns tillgänglig i senare utgåvor så till exempel på sidan 16 i Diaries Part 1. Dessa tankar återkommer i dagböckerna så t ex på sidan 68 i samma utgåva och framfördes inte bara av Herzl. Ben Gurion skrev ”Ju hårdare lidande desto starkare sionism.”

Att första utgåvan av Herzls dagböcker innehåller en rad utelämnanden ingår i baskunskaperna om den sionistiska rörelsen, Israel och konflikten om Palestina. Folkpartiets utrikespolitiska talesman saknar uppenbarligen sådana.”

/Torbjörn Jerlerup lovar att återkomma efter ledighet med bonusbarnen. 

%d bloggare gillar detta: