Senaste nytt

Hur kan vi veta att Hanne Kjöller är Hanne Kjöller, egentligen?

Hur kan vi veta att Hanne Kjöller är Hanne Kjöller? Det låter som ett filosofiskt spörsmål, men frågan har politisk betydelse. Hur mycket och hur ofta ska vi kräva att Hanne Kjöller legitimerar sig, och skaffar relevanta intyg? Efter första sjukdagen? När hon ska åka tunnelbana? Etc? Dessutom skulle det kanske vara lämpligt med ett litet hembesök hos Hanna så vi kan prata om hennes sexvanor och hur hon bajsar på toaletten?

I en artikel i dagens DN skriver Hanne Kjöller om försäkringsbedrägerier, om folk som får LSS och personlig assistans utan att vara sjuka. Och ja, även jag vet om fall då folk gjort bedrägerier mot systemet. Liksom jag vet att folk sjukskrivit sig för att vara hemma och titta på OS.

Men Kjöller gör mer än att bara skriva om folk som missbrukar systemet. Hon misstänkliggör hela systemet och sprider skräckhistorier om invandrare. Skrönor om invandrare som låtsas sitta i rullstol för att få personlig assistent 24 timmar om dygnet och som sen sågs gå på stan utan problem.

Hon hävdar dessutom att det finns läkarmottagningar med reklamfoldrar som ser ut så här:

PRISLISTA
Läkarbesök: 350 kronor
Besök hos sjuksköterska: 70 kronor
Sjukskrivningsintyg: 350 kronor

Utan att skriva om var hon sett det.

Och hon påstår att det är enkelt att få kontakt med psyk om man behöver det. Rent skrattretande om man vet hur det fungerar!

Hanna Kjöller antyder att försäkringskassan godkänner sjukskrivningar och ansökningar om personlig assistans lättvindingt, men det stämmer inte. Förutom läkarintyg gör försäkringskassan hembesök. Dessutom är problemet som de fleta funktionshindrade har just nu att de kontrolleras för mycket, inte för lite. Myndigheterna ställer frågor om sexvanor, toabesök och matvanor och skär ner på funktionshindrades rätt till assistans och hjälpmedel ganska rejält.

Problemet är  inte att folk sjukskriver sig falskt, utan att alltför många går till jobbet trots att de egentligen är sjuka. problemet är att regeringen utförsäkrar folk som är så sjuka att de knappt kan gå till läkaren för att få intyg på det.  Problemet är inte att myndigheterna kollar de funktionshindrade för lite, utan snarare för mycket. Problemet är inte att för många får LSS utan att för få får LSS och assistans!

Hanne Kjöller borde pröva på hur det är att sitta i rullstol och bli betraktad som en parasit av många. Att ständigt få sina hjälpbehov ifrågasatta, tvingas svara på frågor om ens sexliv och bajsvanor och sen kanske inte ens få rätt till hjälp; inte ens ha den grundläggande mänskliga rättigheten att kunna bajsa när man vill!

Det finns en gräns för vad en människa ska behöva tåla i form av kränkningar mot den personliga integriteten.

Mer läsning: Kulturbloggen 

%d bloggare gillar detta: