Senaste nytt

Hur kan vi veta att Hanne Kjöller är Hanne Kjöller, egentligen?

Hur kan vi veta att Hanne Kjöller är Hanne Kjöller? Det låter som ett filosofiskt spörsmål, men frågan har politisk betydelse. Hur mycket och hur ofta ska vi kräva att Hanne Kjöller legitimerar sig, och skaffar relevanta intyg? Efter första sjukdagen? När hon ska åka tunnelbana? Etc? Dessutom skulle det kanske vara lämpligt med ett litet hembesök hos Hanna så vi kan prata om hennes sexvanor och hur hon bajsar på toaletten?

I en artikel i dagens DN skriver Hanne Kjöller om försäkringsbedrägerier, om folk som får LSS och personlig assistans utan att vara sjuka. Och ja, även jag vet om fall då folk gjort bedrägerier mot systemet. Liksom jag vet att folk sjukskrivit sig för att vara hemma och titta på OS.

Men Kjöller gör mer än att bara skriva om folk som missbrukar systemet. Hon misstänkliggör hela systemet och sprider skräckhistorier om invandrare. Skrönor om invandrare som låtsas sitta i rullstol för att få personlig assistent 24 timmar om dygnet och som sen sågs gå på stan utan problem.

Hon hävdar dessutom att det finns läkarmottagningar med reklamfoldrar som ser ut så här:

PRISLISTA
Läkarbesök: 350 kronor
Besök hos sjuksköterska: 70 kronor
Sjukskrivningsintyg: 350 kronor

Utan att skriva om var hon sett det.

Och hon påstår att det är enkelt att få kontakt med psyk om man behöver det. Rent skrattretande om man vet hur det fungerar!

Hanna Kjöller antyder att försäkringskassan godkänner sjukskrivningar och ansökningar om personlig assistans lättvindingt, men det stämmer inte. Förutom läkarintyg gör försäkringskassan hembesök. Dessutom är problemet som de fleta funktionshindrade har just nu att de kontrolleras för mycket, inte för lite. Myndigheterna ställer frågor om sexvanor, toabesök och matvanor och skär ner på funktionshindrades rätt till assistans och hjälpmedel ganska rejält.

Problemet är  inte att folk sjukskriver sig falskt, utan att alltför många går till jobbet trots att de egentligen är sjuka. problemet är att regeringen utförsäkrar folk som är så sjuka att de knappt kan gå till läkaren för att få intyg på det.  Problemet är inte att myndigheterna kollar de funktionshindrade för lite, utan snarare för mycket. Problemet är inte att för många får LSS utan att för få får LSS och assistans!

Hanne Kjöller borde pröva på hur det är att sitta i rullstol och bli betraktad som en parasit av många. Att ständigt få sina hjälpbehov ifrågasatta, tvingas svara på frågor om ens sexliv och bajsvanor och sen kanske inte ens få rätt till hjälp; inte ens ha den grundläggande mänskliga rättigheten att kunna bajsa när man vill!

Det finns en gräns för vad en människa ska behöva tåla i form av kränkningar mot den personliga integriteten.

Mer läsning: Kulturbloggen 

 • Eva

  Intressant att du kräver mer källor av Hanne Kjöller men inte har en endaste källa själv.

  • T G

   Sen när behöver man källor för att ifrågasätta någons frånvaro av desamma? Det är väl bara att läsa vad som helst av HK så inser man att hon är en åsiktsmaskin utan dess like som sällan använder sig av faktabaserade källor utan mer känslobaserade diton?

   • Eva

    Nu blandar du nog ihop. Kjöller har talat med flera psykiatrier medans mothuggen endast baserats på känslor.

    • Är du Kjöller?

    • T G

     Flera psykiatriker….dvs inga källor. En källa går att söka och kontrollera, att bara hänvisa till ”
     Flera psykiatriker” duger inte…

 • Pingback: Mannen vars ben kunde växa ut… | RosenRasande()

 • goranlundbom

  För det första: Det är ju ett ovedersägligt faktum att det FINNS flera bevisade och lagförda fall av bidragsfusk. Just där personer låtsas vara rörelsehindrade, men visat dig fuska och bluffa. Du kan ju inte bara kalla avfärda det som ”skrönor”! (Sedan har väl deras ev. etniska ursprung inte alls med saken att göra…)
  För det andra: Är det inte bra med en ordentlig kontroll, så att de som verkligen har behov av hjälp och assistans verkligen kan få det? Dessutom så kommer ju då pengarna att bättre räcka till för de med verkliga behov, istället för att gå till fuskarna!

 • Pingback: Dagens länkar 2012-07-20 « claesleo()

 • Oskar Rickardsson

  Det är ju faktiskt många som fuskar. De går knappast att ifrågasätta längre. Det är tråkigt att de som inte gör det halkar bort från all hjälp, men man måste även sätta dit de som faktiskt inte behöver någon hjälp.

 • Kan det föreslås att man bör ingripa mot fusket, så att det blir mer pengar över till de som verkligen behöver hjälpen? Hanne Kjöller motarbetar inte de som är sjuka på riktigt genom att sprida medvetenhet om de som missbrukar systemet. Dina texter är vanligtvis nyanserade, och du borde förstå skillnaden.

  Tack för att jag fick kommentera.

  Charlie Lindh

 • Det kan även tilläggas att om en historia är sann så är det egentligen ingen ”skräckhistoria”. Praktiska exempel på hur det går till är relevant för förståelsen av sakfrågan.

 • Rolle

  Nu handlar hennes artikel främst om problemet med den ökade patientmakten som motiverar läkare att frångå sin etiska kompass.

  • Micke

   Snarare om att det korporativistika system som ersatt det socialistiska inom offentlig verksamhet innebär att företag som vill ha vinst skiter i om patienter är sjuka eller inye så länge man presterar resultat som ser bra ut på pappret.D.v.s tröskar sig igenom kundunderlaget med minsta möjliga kostnad (tid) för företaget.

 • anne skåner

  att få kontakt med psyk är en väg utan dess like. Jag ville av ett skäl ha kontakt med vuxenpsyk inom landstinget..hänvisades att börja med husläkaren för att sedan komma till en kurator som in sin tur avgjorde mitt behov. det innebar att jag troligen skulle hamnat hos kuratorn för samtal vilket jag inte var ute efter.

 • Bra där. Hanne Kjöller är en av de som skulle må riktigt bra av att själv ”walk a mile in their shoes”.

 • B

  Producent/konsument samhället breder ut sig i vården och ger stora samhälleliga förluster mätt i miljarder och förtroende.

 • Louise Pettersson

  Hanne Kjöller säger sig ha talat med flera psykiater. Huruvida hon har gjort det och med vilka och huruvida deras historier är representativa det kan vi inte kontrollera. Fusk förekommer säkert men frågan är hur stort det är i förhållande till det antal som inte får den hjälp de egentligen skulle behöva. När man har utrett fuskets omfattning i olika omgångar har det ju inte visat sig vara lika stort som man befarat. Vad det gäller fusk med assistansersättningar så kan man fundera över floran av företag som bedriver personlig assistans och om det inte skulle behövas en bättre kontroll över dessa. Vad det gäller psykvården tror jag säkert att det finns problem men dessa ligger nog snarare i förhållandet mellan vården och försäkringskassan. Om du drabbas av en sjukdom antingen det är reumatism eller något ångeststillstånd kan det ibland ta lite tid innan läkarna kommit fram till vad du lider av. Det är antagligen inte helt lätt för en läkare att sätta diagnos på någon man aldrig har träffat på en kvart eller 45 minuter. Det blir lätt missuppfattningar eller något som missas. Men samtidigt som diagnosen är svår kan det vara uppenbart att det finns symtom som motiverar sjukskrivning. Men Försäkringskassans regelverk kopplar antalet godkända sjukskrivningsveckor till vissa diagnoser och då pressas läkaren att sätta dessa vare sig de stämmer eller inte. Patienten kanske är lika sjuk men i något helt annat. Exempelvis är FK mer generös med sjukskrivningar för depression än för ångest vilket antagligen påverkar både statistiken över hur många depressionsdrabbade vi har i det här landet och hur mycket resurser som sätts in för att hjälpa dem som är sjuka i olika ångesttillstånd där det i så fall finns ett mörkertal som kanske inte får den hjälp de behöver.

 • Pingback: Kör Hanne Kjöller med en klintenbergare? | Pirre.eu()

 • Feminix

  Frihetsälskare, ni har givetvis redan sett videon ”Beheadeing Christian Convert in Tunesia? Islam är en fin religion? Finns även på bloggen Islam i Sverige? Nej Tack!
  Och islamofobi är en frisk rädsla. Nu vet ni det.
  Låt oss vara snälla och toleranta mot muslimer och islamister så kanske de är snälla mot oss! Peace!

 • Pingback: Att tala sanning är fel och att ljuga är fel vad är rätt för myndigheter | RosenRasande()

 • Pingback: Kör Hanne Kjöller med en klintenbergare? « Pirre.eu()

%d bloggare gillar detta: