Senaste nytt

”Efter att ha haft sex med sina döda fruar vill de riva egyptens pyramider”…

Ett rykte som saknar verifierbara källor är oftast falskt. Ett rykte cirkulerar på nätet om att islamister vill riva egyptens pyramider. Visst finns det galna islamister som skulle kunna tänka sig att göra det, men detta rykte, som okritiskt spritts av islamofobiska sajter över hela världen, är en aning falskt. 

Det härrör från ett twitterkonto, ett parodi- och ironikonto till och med. (Länk här!)

Att extrema islamister vill riva historiska minnesmärken är en realitet och ett hot, det ser vi på läget i Timbuktu där de börjat gå lös på minnesmärken. Men som alltid när det är islam det är fråga om gäller det att skilja mellan illvillig propaganda och hot eftersom debatten, och nyhetsrapporteringen om islam, präglas av många fördomar och mycket hat.

Ett tecken på att ett rykte kan vara falskt är att ingen urprungskälla anges. Men det reagerade inte Avpixlat på, som är en av sajterna som orkritiskt spritt ryktet.

Enligt flera rapporter i arabiska medier har framstående muslimska lärde börjat kräva rivning av Egyptens stora pyramider – eller som den saudiske Sheik Ali bin Said al-Rabi‘i uttryckte det – dessa “symboler för hedendom” som Egyptens salafistparti länge har planerat att täcka med vax. Nu senast krävde Bahrains “sheik av sunni-sheiker” tillika presidenten för nationell enighet, Abd al-Latif al-Mahmoud, att Egyptens nyvalde president, Muhammad Morsi, ska “förstöra pyramiderna och åstadkomma det som Sahabi Amr bin al-As misslyckades med”.

Det påminner om ryktet om ”sex med döda” som spreds tidigare i år. Då skulle ”islamister” ha förespråkat rätten till sex med döda. Det ryktet härrörde också från ett parodikonto på twitter.

Läs mer om pyramidbluffen här!

%d bloggare gillar detta: