Senaste nytt

Debatt: Sysselsättningsfasen (fas 3) sätter ledighet på spel

Frihetssmedjan publicerar idag en debattartikel i vår granskning av Arbetsförmedlingen. Den har skrivits av Mikael iMike Persson.
******************

Även folk som går på fas 3 har rätt till ledighet. Lagen Förordningen (1996:1100) om aktivitetsstöd medger detta. Denna ledighet får tas ut när som helst. Ändå verka det vara en del arbetsförmedlingar som vägrar ge Fas 3.are ledigt nu på sommaren. En av dessa är Arbetsförmedlingen Skärholmen.  

Inom sysselsättningsfasen ( Fas 3 ) så är varje individ som har en anvisning till en anordnare i händerna på sin ”personliga” handläggare. Detta är ett förhållande som bygger helt och hållet på handläggaren välvilja och inte den enskildas behov och förutsättningar. Det kan vara detta förhållande som ligger bakom det som sker i Skärholmen just nu.

De som i Skärholmen har en anvisning inom Fas 3 får inte ta ut de 20 dagars ledighet, under sommaren, som man enligt Försäkringskassan har möjlighet till att få inom en 12månaders period. (Det är Försäkringskassan som ger ut dagarna, men det är Arbetsförmedlingen som beviljar dem.)

Mig veterligt, efter lite efterforskning, så finns det ingen annan arbetsförmedling i Stockholms Län som tolkar förordningen (1996:1100) om aktivitetsstöd 8 §5 på samma sätt som Skärholmen. De andra förmedlingarna inom Stockholms Län verkar bevilja dessa 20dagar om den arbetssökande efterfrågar det.

I sak gör inte Skärholmen fel, de följer bara förordningen (1996:1100) ordagrant. Det som blir inkonsekvent för den enskilda individen är när de (som det ser ut) är ensamma om detta beslut, och genom det använder människor för att statuera egna exempel. Det faktiska resultatet när detta tolkas ordagrant är att den jobbsökande som har en anvisning på 24 månader inom Fas 3 inte får någon som helst möjlighet till återhämtning.

Dessutom är denna förordningen (1996:1100) skriven när Fas 3 inte fanns och varje anvisning var max upp till  6månader. Detta till skillnad från idag när varje anvisning inom Fas 3 är upp till 24 månader så blir detta väldigt inhumant. 

Det du enligt Arbetsförmedlingen Skärholmen kan få beviljad ledig för:

  • läkarbesök
  • egen flytt
  • dödsfall ( din egna eller annans inte framgår inte )
  • besök hos arbetsgivare (vid Jobbsök i hela Europa)
  • besök hos arbetsförmedlingen

Det är reglerna ovan som kontorschefen i Skärholmen utgår från. Han har förmedlat till alla sina anställda, att det är genom dessa regler som de skall vägra att ge ledighet till de anvisade inom Fas 3. Detta innebär i sak att ingen inom Fas 3 få ledigt (semester) för återhämtning. Detta trots att dessa personer idag många gånger gör samma jobb som andra som har anställningsavtal om semester.

Detta AMS-trams skapar bara livegna personer som måste lyda under Arbetsförmedlingens godtycklighet. Den är dessutom olika mellan olika kontor inom samma län.

/Mikael Persson

%d bloggare gillar detta: