Senaste nytt

Copyrightreglerna dödar historien: tyska ”Exilpresse digital”

Jag blir så ledsen och förbannad över dagens copyrightregler. Det fanns en underbar tysk webbsida, Exilpresse digital, ”det tyska exilpressarkivet, där de hade lagt upp 10.000:tals pdf:er av tysk antifascistisk exilpress, och den judiska exilpressen efter 1933. Det var en värdefull källa till motståndsrörelsen mot nazismen och Hitler och till den judiska historien under 30-talet. Nu har nån idiot reagerat på att tidskrifterna lagts upp, och denna underbara källa till historien stängts ner!

En av de få tidningar jag hann kopiera. Katolsk antifascistisk tidning som gavs ut i Holland.

Hemsidan fanns på denna adress. Nu skriver de där att tjänsterna lagts ner, pga rättsliga grunder.

”Für eine erhebliche Anzahl der digitalisierten Werke sind die Rechteinhaber nicht bekannt. Dieses Problem der verwaisten Werke wurde vom Gesetzgeber in Deutschland und auch auf europäischer Ebene erkannt. Eine Lösung gibt es derzeit aber leider noch nicht. Daher hat die Deutsche Nationalbibliothek entschieden, diese Werke nicht mehr im Internet zugänglich zu machen. Dies bedauern wir selbst außerordentlich. Wir haben diese Zeitschriften aus guten Gründen digitalisiert, denn es handelt sich um wichtiges und schwer zugängliches Quellenmaterial.”

(Ungefär översatt; ”Vi strävar efter att svara på alla förfrågningar personligen och vill granska förslag, men vi presenterar situationen kort: För ett stort antal digitaliserade verk är rättighetsinnehavarna okända. Detta problem om anonyma verk har erkänts av lag i Tyskland och på europeisk nivå. Men det finns ingen lösning i dagsläget. Därför har den tyska Nationalbiblioteket beslutat att inte längre göra dem tillgängliga på Internet. Detta beklagar vi verkligen. Vi har digitaliserat dessa tidningar på goda grunder, eftersom det är viktigt och svårt att få tillgång till källmaterial.”)

Den tjänsen möjliggjorde för folk som var intresserade att läsa argumenten som de personer hade som slogs för sina liv mot nazismen. Den sidan gjorde det möjligt att läsa om socialdemokraters, judars,liberalers och kommunisters arbete under 30-talet, i originalkällorna.

Antinazister som varit bortglömd och förvisade till arkivens damm och glömska såg åter dagens ljus.

Nu har copyrightlobbyn förvisat dessa glömda hjältar tillbaka till arkivens mörker och damm…

Farväl!

Farväl! Vi ses någon gång igen, hjältar… om ett år, fem år, tio eller tjugo år! Ingen vet när eller var eller hur, antingen genom att jag åker till de få arkiv som tillåter att jag läser källorna, eller då copyright-maffian tillåter att materialet läggs upp på nätet igen.

Så här såg sidan ut tidigare,

Visst är det skandalöst att den antinazistiska pressen ska tystas en andra gång… Härdsmälta? Hjärnsläpp?

Tills exilpressens hemsida återuppstår läser jag tyska arbetarrörelsens exilpress, och hoppas att maffian inte slår sina klor i detta materialet också!

Tyska transportaarbetarnas exiltidskrift.

%d bloggare gillar detta: