Senaste nytt

Öppna dörrarna! (UNHCR:s kampanj: Skydda en familj på flykt.)

Öppna dörrarna! Det bad de skräckslagna judarna i nazityskland oss göra 1935. Så som vi kan se i Judische Rundschau, en av de tillåtna judiska tidningarna i nazityskland. I andra artiklar läser vi hur land efter land stängt dörrarna för alla utom de med pengar, och knappt ens de lyckades alltid fly.

Öppna dörrarna. ”Vi vill inte fly, men vi måste”… och inser att ”det är svårt att hitta ett land som vill ta emot oss”. 1935 låg alla andra länder i Europa i ”Fästning Europa” och Tyskland stod utanför. Idag är det annorlunda med ”fästning Europa” är en lika brutal realitet nu som då.

Öppna dörrarna, så ropar flyktingar även idag. De behöver någonstans att fly och de behöver mat och hjälp och stöd dit de flyr, vare sig det är till Kenya, Jordanien, Italien eller Sverige.

Klicka för en större version

Därför publicerar vi inlägget som sprids nu på nätet som en del av UNHCR:s kampanj: Skydda en familj på flykt.

***

Tänk om det här var jag. Att jag tvingades fly undan krig och konflikt. Att jag och min familj måste gå flera dagar i extrem värme utan mat och vatten. Hur skulle vi klara oss?

Jag kan knappt föreställa mig hur det skulle vara. Men jag vet att varje minut flyr åtta människor. Varje dag tvingas 1 440 familjer på flykt mot en osäker framtid. Jag är lyckligt lottad. Jag måste inte välja mellan att stanna och riskera livet, eller fly och riskera våldtäkt och tortyr. Jag kan istället välja att rädda liv och skydda familjer på flykt.

Det här blogginlägget stödjer FN:s flyktingorgan UNHCR:s kampanj: Skydda en familj på flykt!

Vill du också vara med och hjälpa familjer på flykt? Sprid UNHCR:s kampanj via din blogg, Twitter eller på Facebook. Gå in på www.unhcr.se för att ta del av och sprida historier om verkligheten som flykting eller för att ge en gåva. Vårt mål är att skydda 500
familjer på flykt inför Internationella Flyktingdagen 20 juni!  FN:s flyktingorgan UNHCR ger skydd och räddar liv världen över. Just nu pågår flera stora flyktingkriser samtidigt och de humanitära behoven är enorma. UNHCR finns på plats i till exempel Sydsudan för att ge skydd och förnödenheter till de 150 000 människor på flykt undan våldet i Sudan.

 • Bengt K L

  Torbjörn, i din iver att nämna Tyskland under 30-talets kriser, så borde du läsa om det som hände i Ryssland under samma tid!
  Men du är kanske inte intresserad av att se den forna problematiken ur ett helhetsperspektiv?
  Men du är i ”gott” sällskap!

 • Reclaim

  Vi kan säkert ta emot fler. Om vi avvecklar hela välfärdssystemet. Liberalerna måste inse att fri invandring och välfärd är en omöjlighet.

 • Micke

  Om man ska se den forna problematiken i ett helhetsperspektiv får man först helt och hållet lämna både kommunism och nazism och gå till den pissnationalism som utgjorde grunden för antisemitismen och för dagens pissnationalisterns motstånd mot flyktingmottagning.

 • Reclaim

  Eller så kan man helt enkelt föra en resonabel, ansvarstagande och rationell invandringspolitik som resten av världen. Allting är inte svart och vitt….

 • Reclaim

  Att jämföra judar som hotades av utrotning med fattiga emigranter är inte rationellt.

 • Micke

  Jo det är helt rationellt om man utgår från det faktum att samma sak mycket väl kan hända igen om andelen högerextremister i Europeiska parlament når samma kritiska gräns som på 30 talet.

  • Jon

   Det kan aldrig hända om man stoppar invandringen till Sverige. Men visst, vill du ha mer krig och etnisk rensning så förstår jag att du förespråkar invandring till Sverige.

 • Tack för ditt inlägg! Ja det finns verkligen många som behöver stöd. UNHCR:s rykande färska Globala Trender visar att 4,3 miljoner människor var tvungna att fly sina hem under 2011, av dem har 800 000 flytt över en statsgräns och därmed blivit flyktingar. Behoven är stora. Men de allra flesta (80%) flyktingar befinner sig i utvecklingsländer.

%d bloggare gillar detta: