Senaste nytt

Öppna dörrarna! (UNHCR:s kampanj: Skydda en familj på flykt.)

Öppna dörrarna! Det bad de skräckslagna judarna i nazityskland oss göra 1935. Så som vi kan se i Judische Rundschau, en av de tillåtna judiska tidningarna i nazityskland. I andra artiklar läser vi hur land efter land stängt dörrarna för alla utom de med pengar, och knappt ens de lyckades alltid fly.

Öppna dörrarna. ”Vi vill inte fly, men vi måste”… och inser att ”det är svårt att hitta ett land som vill ta emot oss”. 1935 låg alla andra länder i Europa i ”Fästning Europa” och Tyskland stod utanför. Idag är det annorlunda med ”fästning Europa” är en lika brutal realitet nu som då.

Öppna dörrarna, så ropar flyktingar även idag. De behöver någonstans att fly och de behöver mat och hjälp och stöd dit de flyr, vare sig det är till Kenya, Jordanien, Italien eller Sverige.

Klicka för en större version

Därför publicerar vi inlägget som sprids nu på nätet som en del av UNHCR:s kampanj: Skydda en familj på flykt.

***

Tänk om det här var jag. Att jag tvingades fly undan krig och konflikt. Att jag och min familj måste gå flera dagar i extrem värme utan mat och vatten. Hur skulle vi klara oss?

Jag kan knappt föreställa mig hur det skulle vara. Men jag vet att varje minut flyr åtta människor. Varje dag tvingas 1 440 familjer på flykt mot en osäker framtid. Jag är lyckligt lottad. Jag måste inte välja mellan att stanna och riskera livet, eller fly och riskera våldtäkt och tortyr. Jag kan istället välja att rädda liv och skydda familjer på flykt.

Det här blogginlägget stödjer FN:s flyktingorgan UNHCR:s kampanj: Skydda en familj på flykt!

Vill du också vara med och hjälpa familjer på flykt? Sprid UNHCR:s kampanj via din blogg, Twitter eller på Facebook. Gå in på www.unhcr.se för att ta del av och sprida historier om verkligheten som flykting eller för att ge en gåva. Vårt mål är att skydda 500
familjer på flykt inför Internationella Flyktingdagen 20 juni!  FN:s flyktingorgan UNHCR ger skydd och räddar liv världen över. Just nu pågår flera stora flyktingkriser samtidigt och de humanitära behoven är enorma. UNHCR finns på plats i till exempel Sydsudan för att ge skydd och förnödenheter till de 150 000 människor på flykt undan våldet i Sudan.

%d bloggare gillar detta: