Senaste nytt

Om Ams-Trams och Fas3: ”pysselsättning istället för riktiga jobb”?

Via solrosuppropet och tidningen Arbetet läser vi att fler reguljära arbetsplatser ska öppnas för fas-3 arbetare. Arbetsförmedlingens Gert Sternskog säger: ”Ett nytt anordnarbidrag ska helst göra att fler reguljära arbetsplatser öppnas för dem som inskrivna i fas 3. Om det lyckas fullt ut minskar behovet av platser hos anordnare som enbart sysslar med fas 3″.

2004: På den tiden Svenskt Näringsliv iallafall brydde sig lite om det där med "riktiga jobb", konkurrens & en fri marknad.

Fas-3 i vanliga reguljära arbetsplatser. Det betyder att fas-3 anställda, som är billiga för arbetsgivarna, ska konkurrera ännu mer än de redan gör idag, med de riktiga anställningarna. Dessutom ska alltså de fas3-anställda göra samma som folk med riktiga anställningar, med skillnaden att dessa har lön, högre lön, semester, rättigheter, etc…

Jag är så gammal att jag minns att Moderaterna en gång i tiden kallade sånt här för ”AMS trams”. ”Arbetslöshet är inget yrke”. ”Stoppa Ams-tramset”… Minns ni det? AMS-kurserna och förnedrande lågbetalda jobb åt kommunen symboliserade en gång i tiden allt som var fel med svensk arbetsmarknadspolitik.

1 maj 2008 skrev Per Schlingmann följande på AB debatt

Det första handlar om att återupprätta full sysselsättning i Sverige. Det är inte detsamma som att gömma undan människor i åtgärdsprogram. Full sysselsättning innebär tvärtom att alla som kan arbeta och bidra också ska göra det. Full sysselsättning innebär att se och bejaka den förmåga människor har, inte att se deras oförmåga och gömma undan dem i statistiken

Nu är Åtgärdsprogram kronjuvelen i svensk arbetsmarknadspolitik. Och Svenskt Näringsliv som nedsättande kallade AMS för  ”pysselsättning” och inte ”riktiga jobb” går nu i spetsen för regeringens pysselsättningspolitik och kräver att fler fas-3:are konkurrerar om de reguljära jobben, fast nu kallas Fas-3 för ”riktiga jobb”.

Vad hände? Anders Borg började krama AMS. Det började väl när han  satte sig i AMS styrelse. Sen snodde han och de Nya Moderaterna de värsta delarna av Socialdemokratins arbetsmarknadspolitik och gjorde dem ännu värre. Och ett nytt fint namn fick det: Fas-3. Kurserna ersattes i och för sig med coacher.

Och nu ska Anders Borgs nygamla Ams-trams ut och konkurrera med jobben på reguljära arbetsmarknaden. Jo, jag tackar! Kan reguljära arbetare verkligen konkurrera med Fas-3.s billiga arbetskraft?

Vad skedde med det här med fri marknad och konkurrens?

Och vad skedde med medmänskligheten? Utförsäkringar och skräpjobb skapar en massa lidande för de som redan ofta har det jobbigt, de fattigaste.

Det vore hög tid att dissidenter inom högern började uppmärksamma likheterna mellan AMS och Fas-3. Gärna även att en kritik från höger, och från liberalt håll, växer fram mot utförsäkringarna, som är kopplade till Fas-3. Jobb är bra, men jobb till varje pris är inte bra!

%d bloggare gillar detta: