Senaste nytt

Inför feministiskt självförsvar för alla, kanske?

Vänsterpartiet ska införa feministiskt Självförsvar för Vänsterpartiets riksdagsledamoter. Det har lett till att ministern Nyamko Sabuni blir ”oroad” och kallar Vänsterpartiets agerande förlegat tänkande.

Jag har jobbat en del med principerna bakom feministiskt självförsvar själv och känner folk som vuxit som människor när de börjat tillämpa principerna, så jag tillhör inte motståndarna. Tvärtom! Feministiskt självförsvar, när det funkar som bäst, innehåller nämligen en hel del viktiga metoder för att stärka individens förmåga att sätta gränser: att våga säga ja och att våga säga nej. Även om fysiskt självförsvar ingår i träningen är det det psykiska självförsvaret som är viktigast.

Vänsterpartiet vill att kvinnor och flickor ska få kurser i detta i skolorna. Det stödjer jag. Men som f.d. mobbat barn vet jag att det är fler än kvinnor och flickor som behöver stärka sin självkänsla. Jag hade behövt det som lärs ut i feministiskt självförsvar när jag gick i skolan. Vänsterpartiet missar tyvärr att självkänsla inte är nåt som är könsbestämt, inte heller är det könsbundet vem som är offer för hat eller övervåld.

Ett feministiskt självförsvar för män borde innehålla en del andra saker än det för kvinnor. Empatiträning, t.ex.

Istället för att gnälla över att kvinnor stärker sin förmåga att säga nej, så kanske motståndarna till detta initiativ skulle kunna föreslå att alla får ta del av det. ”Feministiskt självförsvar är jätteviktigt, det är något som bygger upp en för livets alla situationer”, säger Vänsterpartiet. Exakt därför behöver alla unga, oavsett kön, ta del av detta.

För övrigt. Läs gärna den artikel som finns på sidan 15 här om funktionshinder och feministiskt självförsvar.

%d bloggare gillar detta: