Senaste nytt

Helsingborg: politiska partier utövar påtryckningar på nämndemännen

En dom som rör barnmisshandel har fallit i Helsingborg. Den domen vore i sig intressant att studera och diskutera eftersom föräldrar som agat sitt barn friades. Men det är inte det jag vill ta upp här utan reaktionerna efter domen och skriverierna om domen.

Det visar sig nämligen att både vänsterpartiets, moderaternas och socialdemokraternas lokalorganisationer i Helsingborg i efterhand kritiserat domen och nämndemännen baserat på vad massmedia skrivit om domen.

De utövar påtryckningar för att nämndemännen inte ska rösta så som de gjorde.

Men… Öh… Vad har partierna med detta att göra?

Enligt myterna ska ju det faktum att partierna utser nämndemän INTE påverka besluten i domstolen. Det är ju det vi har fått höra gång på gång på gång. Nej, nämndemannasystemet fungerar bra och det är vattentäta skott mellan parti och nämndemän.

Så vattentäta var de skotten…

Så vattentäta att alltså Vänsterpartiet, som vi kan läsa här, utövat påtryckningar, att Moderaterna, som vi kan läsa här, har diskuterat det på sitt möte, och att Socialdemokraternas nämndeman, som vi kan läsa här, avgick efter påtryckningar och öppen kritik.

Det borde ringa några varningsklockor nu hos många. Hur oberoende från partierna är nämndemännen egentligen i Sverige?

Nämndemannasystemet måste byggas om. Antingen skrotar vi systemet helt, eller så måste vi satsa mer på att utbilda nämndemännen.

Som det är nu verkar det mer vara ett skämt… För vet ni en sak`? Om man läser media och lyssnar lite visar det sig att ingen av de som kritiserar nämndemännen ens läst domen. De agerar på vad media säger!

Är nån förvånad? Inte jag. Tillsätter man domare politiskt får man partipolitisk påverkan av rättsväsendet som ett brev på posten…

%d bloggare gillar detta: