Senaste nytt

Fas3: Alliansens arbetsmarknadspolitik: att jaga ET?

Minns ni debatterna om Ams-Trams och ”arbetsmarknadspolitiska åtgärder” som den Socialdemokratiska regeringen erbjöds hos spågummor och kvacksalvare? Nu har Alliansen gjort samma sak. Vi läser att minst fem Fas-3 arbetare kommer att anställas hos Ufo-Arkivet för att jaga ET och små gröna män med antenner.

Arbetsförmedlingens nya handläggare?

Detta är en aspekt av dagens galna arbetsmarknadspolitik: Fas3. Vi har redan skrivit om Fas-3 och visat att de arbetsmarknadspolitiska åtgärder Alliansen sätter in idag är ganska lika det som samma Allianspartier kallade ”Ams-Trams” förr. Dvs meningslösa ”jobb” man får bara för att vara sysselsatt med något.

Så myndigheterna delar ut anordnarbidrag på ca 50.000:-/månad för att jaga Ufon?!

Man kan undra vad det kommer att stå på Fas-3:arnas CV, om de ens kommer att skriva om det.

Med en arbetsförmedling som inte kan nåt om dagens arbetsmarknad och som sällan lyckas hitta jobb åt arbetssökande, och med ett Fas3 som jagar ET ska man inte vara förvånad över att vi har problem… Det kanske vore dags att göra nåt åt eländet?

 

 • Anders Liljegren

  Fakta är: Arkivet för UFO-forskning (AFU) i Norrköping har
  idag elva Fas 3-platser som är eftersökta bland Norrköpings och Östergötlands arbetslösa.
  Vi har flera som pendlar in och flera Fas 3:are fortsätter som volontärer
  eftersom vi erbjuder meningsfulla sysslor till skillnad from Jobb- och
  Framtidsfabriker med arbetsbeskrivningar som är rena snömoset och som inte ger
  den arbetslöse något. Vi har flera avhoppare från Jobbfabriken som tröttnade på
  att se ägaren fara omkring i lyxbil. Själv åker jag och arkivets alla
  medarbetare cykel! Den knappa miljon kronor vi hittills tjänat in på Fas 3 har helt och
  hållet gått till investeringar i datorer, skanners, bokhyllor, arkivförvaring, arkivlokaler
  och till att rädda utrotningshotade arkiv och samlingar över hela Europa, ja,
  till och med så långt bort som i Missouri. Därmed skapande ännu mer jobb för våra Fas 3:are. Totalt finns just nu 8.000 kronor finns kvar på banken. INGET har gått i våra privata fickor. Vi är stolta över det vi gör som vi
  menar är ett gott exempel på en verkligt ideell verksamhet. Det är kanske som
  att svära i kyrkan att jämföra med idrottsrörelsen som alltid fått stöd av både
  samhälle och näringsliv och ständigt pockar på mer för att kunna betala
  miljonlöner till aktiva? Folklivsforskare säger om oss att vi utför en
  kulturgärning genom att rädda undan allt det material som en världsvid
  folkrörelse samlat på sig under efterkrigstiden från fuktiga källare i London och
  soptippar i Bromma eller Innsbruck. Vi bevarar, katalogiserar, skannar och digitaliserar dokumentation
  och samlingar som har samband med de många slags fenomen (inte bara UFOs) som
  kontinuerligt rapporteras från hela världen. Den som vill forska kring Jungfru
  Maria-uppenbarelser har t.ex. en guldgruva hos oss, genom de skatter vi räddat.
  Varje månad har vi någon forskare hos oss från universitet eller högskola. Våra oerhört duktiga och flitiga Fas 3:are har digitaliserat tusentals ljudband
  med föredrag och intervjuer. Gamla tonband från 1950-talet som annars skulle
  skatta åt tidens förgängelse! Vi har idag 1,5 km hyllor med 20.000 böcker, 40.000 tidskrifter
  och arkivalier som våra Fas 3:are och fritidsvolontärer hjälper oss hålla
  en god ordning i. I grunden drivs vår verksamhet av 35 svenska privatpersoner som var
  och en skänker mellan 50 kr och en tusenlapp per månad till hyrorna för våra
  tio lokaler. Själv har jag investerat cirka 600.000 kr ur egen ficka under 40
  års verksamhet. Fas 3 har blivit gräddan på moset för oss och gör att vi kan
  förverkliga mycket av det vi aldrig skulle kunna göra annars. Vi har t.o.m.
  anställt en person som arbetsledare för vår digitalisering för de medel som flyter
  in från Fas 3. AFU borde kunna vara ett paradexempel på samhällsintressant och
  viktig verksamhet som kan stödjas från Arbetsförmedlingen. 1994 började AFU ett
  ambitiöst program med ALU-deltagare där vi under fem-sex år sysselsatte 60-70
  personer med att t.ex. registrera upp databaser. Datorerna de använde åkte vi
  runt och köpte begagnat hos privatpersoner i Norrköping. 500 kronor här, en
  tusenlapp där. Allt ur egna fickor. Vi fick inte en enda krona i stöd av
  dåvarande AMS så vi förstår att nu uppskatta de nästan 5.000 vi får varje månad för varje person. Mycket togs ur egna (läs: min) ficka. Sedan 2005 har vi även
  ett projekt där vi för sysselsatt 25 personer som fått komma och arbetsträna
  hos oss mot en mycket ringa ersättning, 500 kronor per 40 timmars träning. Folk som har ont i själen eller i någon kroppsdel och behöver en lugn syssla som inte finns någon annanstans! ”ET”
  är en kommersiell spelfilm och har ingen som helst med vår verkliga verksamhet
  att göra. Ingen har mig veterligt observerat en ufo-varelse med antenner. I varje fall finns ingen sådan rapport i AFUs arkiv med hundratusentals fall från hela världen. Allt
  Jerlerup refererar till är pressmyter. Torbjörn Jerlerup och andra tvivlare är
  hjärtligt välkomna att komma och studera vår verksamhet. Kom och prata med våra (mestadels)
  mycket nöjda Fas 3:are som upplever att de har en meningsfull vardag.
  Personligen uppfattar jag Jerlerups åsikter som personliga påhopp – noll komma
  noll procent baserat på fakta. Är det så här politiker fungerar – Gud bevare
  oss för politikerkåren!!! Norrköpings kommun och Riksarkivet drev under 10-12 år projektet Arkivdata som sysselsatt hundratals norrköpingsbor. Vi jobbar precis som dom gjort. Arkivdata lades ner förra året. Förmodligen av en politiker.

  Anders Liljegren, volontär och verksamhetsansvarig på heltid
  för AFU

  • Dick

   Man kan inte vara nöjd och ha Fas 3. Dom som påstår det har blivit avtrubbade. Undergivna. Om det vore så roligt så kan ju folk som har jobb säga upp sig och invänta fas 3.

 • Håkan Ekstrand

  Det största eländet i den här smörjan du presenterar, Jerlerup, är din okunnighet. Varför inte ta reda på saker före innan man kastar ur sig anklagelser som du gör

  Med de åsikterna du här för fram, Jerlerup, så har vi återigen ett bra exempel på maktstyre som inte har med frihet att göra.

  Håkan Ekstrand

 • Håkan Ekstrand

  Det största eländet i den här smörjan du presenterar, Jerlerup, är din okunnighet. Varför inte ta reda på saker före innan man kastar ur sig anklagelser som du gör.

  Med de åsikterna du här för fram, Jerlerup, så har vi återigen ett bra exempel på maktstyre som inte har med frihet att göra.
  Håkan Ekstrand

 • Håkan Blomqvist

  Bäste Torbjörn Jerlerup,
  Något som aldrig upphör att förvåna mig är när debattörer uttalar kategoriskt i en sakfråga utan sakkunskap. Under min tid som folkpartist och aktiv liberal hänvisade jag ofta till liberalismens stolta traditioner med bakgrund i upplysningsidéerna, rationalism och vetenskap. Tyvärr tycks du med dina uttalanden om Arkivet för UFO-forskning frångå din egen liberala tradition. ”Det räcker inte att vara kritisk. Man måste kunna något också”, skrev en gång religionspsykologen Örjan Björkhem. Ett citat du borde lägga på minnet.

  Det skulle vara intressant att veta vilken källa du baserar dig på i uttalandet att: ”… fem Fas-3 arbetare kommer att anställas hos Ufo-Arkivet för att jaga ET och små gröna män med antenner”? De personer i Fas-3 som är knutna till AFU arbetar med, förutom traditionellt arkivarbete, skanning och digitalisering av dokument som doneras till arkivet från hela världen.

  Arkivet för UFO-forskning (AFU) är världens största arkiv och bibliotek inom de något udda områdena ufo, forteana och paranormala fenomen. Där ingår även mycket stora samlingar folktro, mystik, religionspsykologi, sekter men också astronomi, flyghistoria, militärteknologi, underrättelseväsen etc. Samlingarna är i flera fall fullt jämförbara med universitetsbibliotekens bestånd med unik litteratur från 1700-talet och framåt. Forskare från hela världen använder sig av vårt bibliotek och vi har ofta besök av studenter som skriver uppsatser i ämnen som religionshistoria, etnologi, kulturhistoria med mera. Regelbundet kommer studiebesök till oss för att lära sig mer om vårt arkiv, nu senast personal från Linköpings stadsarkiv.

  I samband med att vi 2006 fick ett bidrag på 82.000 kronor från Riksarkivets nämnd för enskilda arkiv skrev flera forskare och myndigheter rekommendationsbrev angående AFU. Här några exempel:

  ”… För den folkloristiska forskningen är det därför av oskattbart värde att Arkivet för UFO-forskning har tillvaratagit ett rikt material i form av rapporter, tidskrifter och böcker inom ett av de viktigaste områdena för modern folktro. Vid personliga kontakter med arkivet har jag funnit att verksamheten där präglas av god källkritik och att den bedrivs seriöst även i andra avseenden.”
  Ebbe Schön
  Docent, tidigare chef för Nordiska museets minnesavdelning

  ”FOI har sedan 1965 tagit över ansvaret för UFO-frågor från Försvarsmakten. UFO-verksamheten vid FOI skulle i princip vara omöjlig utan stöttning från Riksorganisationen UFO-Sverige och Arkivet för UFO-forskning. Tillgången till detta arkiv (som är en stor kunskapsbank) ger mig, som ansvarig för UFO-frågor, möjligheten att identifiera det som folk rapporterar till mig… Att detta arkiv upprätthålls är därför av stor vikt i mitt arbete.”
  Sandra Lindström
  Forskare/UFO-ansvarig
  FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut

  Som du kanske inser av ovanstående är det en seriös arkiv- och forskningsverksamhet som AFU bedriver. Vi samlar material från hela världen om ufo med mera både som modern gåta och myt/folktro. Något svar på gåtan har vi inte. Det får bli framtida forsknings sak att avgöra. Genom vårt internationella arbete och goda renommé erhåller vi många donationer av samlingar och räddar på det sättet ett unikt kulturarv.
  Trots ditt oseriösa och tarvliga påhopp på vår verksamhet hälsar jag dig välkommen att besöka arkivet för att se vad vi verkligen sysslar med.
  Håkan Blomqvist
  Styrelseordförande
  Arkivet för UFO-forskning

 • Anders Liljegren

  Komplettering till mitt tidigare inlägg: Fas 3 skulle kunna bli något verkligt bra om politikerna kunde komma på idén att dela upp pengen 5.000 mellan oss anordnare och deltagarna. Deltagarna lever i många fall på eller under svältgränsen. Några blir t.ex. glatt överraskade när AFU erbjuder resebidrag för att lindra de ekonomiska kvalen för privatpersonen. Jag tycker det är en stor skam att vi låter vuxna människor som inte rår för att de blivit arbetslösa försöka överleva på 7-8.000 efter skatt.
  Mitt förslag är 3.000 till anordnaren och 2.000 påspädning på ”lönen” till Fas 3:aren. Vi har idag 10 % arbetslöshet och bara blåögda optimister tror att vi någonsin kommer tillbaka ner mot det en gång beramade 4-procentsmålet. Däremot finns det oerhört mycket att göra inom den ideella/kulturella sektorn för att t.ex. bevara och digitalisera vårt kulturarv. 3.000 till anordnaren skulle i varje för AFU innebära att vi fortfarande kan betala lokalhyror, köpa datorer då och då. Det var tidigare en skam när AMS rått utnyttjade oss ALU-anordnare och lät oss betala sysselsättning åt tusentals deltagare i 1990-talets projekt. Bara för att vi ville hitta personer som kunde hjälpa oss med arbetsuppgifter vi faktiskt hade och som aldrig skulle ha blivit utförda annars.
  Anders Liljegren
  verksamhetsansvarig AFU – Norrköping

  • Dick

   Nej fas 3 kan inte bli bra alls. Gör man normalt jobb så ska minst rimlig lön utgå. Är det inte normalt jobb så är det ju inget riktigt jobb. Anordnare ska inte ha ett öre, de ska betala. Arbetslöshet beror på andra saker. Men man kan inte ha låtsas-”sysselsättning”. Det finns inte jobb till alla på heltid. Totalt omöjligt.

 • Clas Svahn

  Kom precis hem från en veckas semester på Island och så får man läsa något så fruktansvärt okunnigt och fullständigt felaktigt som Torbjörn Jerlerups inlägg. Först trodde jag att det var på skoj men anar att det handlar om politik – politik utan någon som helst kunskap i bagaget. Det skulle vara intressant att höra vilket parti som Jerlerup företräder och hur han menar att det kan gynna detta parti att skriva grundlösa hugskott där kunskap och kontroll av fakta verkar ointressanta. Man tar sig för pannan.

%d bloggare gillar detta: