Senaste nytt

Arbetsförmedlingen och deras okunskap om arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen logo

Arbetsförmedlingen saknar oftare än inte kunskap om hur arbetsmarknaden fungerar inom olika branscher. Det är inte förvånande att de inte förmedlar fler jobb.

Arbetsförmedlingen logoJag har sökt jobb under en längre tid nu. Min bransch? Kommunikation, PR och opinionsbildning. Det är en hård bransch. Jag har varit på hyfsat många intervjuer, men faller alltid på mållinjen när någon annan sökande råkar ha mer erfarenhet av just den bransch kommunikationsjobbet gäller, om det så är byggbranschen eller telekombranschen. Det är frustrerande, men det gäller att inte ge upp. Nyckeln till framgång i branschen är kontakter och att göra sig ett namn.

Detta har dock inte registrerat hos Arbetsförmedlingen, åtminstone inte här ute i Kista där jag är inskriven. Efter att inte ha hört något från dem på två månader, fick jag igår en kallelse till ett möte för vidare planering. Mötet var inbokat på måndag, en dag när jag inte befinner mig i Stockholm utan i Almedalen, med sikte inställt på att knyta fler kontakter och försöka hitta mig ett jobb. I princip hela min arbetsmarknad kommer att befinna sig innanför ringmurarna under nästa vecka, så att inte vara där vore att likställa med grovt tjänstefel, om det nu var ett arbete att söka jobb. När jag ringde till Arbetsförmedlingen för att boka om mötet med hänvisning till detta, så fick jag dock beskedet att jag kommer att betraktas som att jag inte står till arbetsmarknadens förfogande under nästa vecka. För Arbetsförmedlingen i Kista var det viktigare att jag var på ett planeringsmöte en halvtimme än att jag i en veckas tid kunde ägna mig åt att söka jobb på den plats där jobben faktiskt finns.

Det här är inget unikt. Kontakter med andra människor visar att det finns ett genomgående problem hos Arbetsförmedlingen. De som har en utbildning och söker jobb i en bransch som inte bygger på att alla jobb annonseras ut i Arbetsförmedlingens platsbank och därmed blir direkt möjliga att matcha mot arbetssökande, har inte mycket att hämta hos Arbetsförmedlingen. Varken stöd, hjälp eller förståelse. Arbetsförmedlingens handläggare har sällan följt med i utvecklingen på arbetsmarknaden och står handfallna inför möjligheten att branschen annonserar ut sina jobb via specialiserade rekryteringsföretag som Hammer & Hanborg, eller inte alls annonserar ut dem utan anställer på rekommendation från informella kontakter.

Dessutom råder det stora skillnader från kontor till kontor, där varje lokalt kontor är bara har kompetens att hjälpa sin respektive huvudmålgrupp. Det är något jag också personligen fått erfara när jag skrev in mig här i Kista, ett kontor som ansvarar för utanförskapsområden som Husby och Rinkeby. Den arbetsförmedlare som höll mitt första möte sa rakt ut till mig att de inte hade något att erbjuda mig där, att jag fick sköta mig själv och att jag fick höra av mig om jag exempelvis ville få godkännande för jobbcoach eller bli matchad mot tjänster i Arbetsförmedlingens system. Så har det också varit, jag har hört av mig på telefon och gått på ett par meningslösa informationsmöten där det sagts saker jag redan kände till.

Nu är det dock inte helt hopplöst. Efter att ha pratat med Arbetsförmedlingens centrala kundtjänst fick jag veta att jag visst kan räknas som att jag står till arbetsmarknadens förfogande nästa vecka, om jag kan visa för ett av Arbetsförmedlingens kontor att det har en positiv inverkan på mitt jobbsökande att vara i Almedalen. Det borde vara hyfsat enkelt och på måndag kommer jag att kliva in på Arbetsförmedlingens kontor i Visby för att göra just detta. Då gäller det att de förstår min arbetsmarknad, men med tanke på att det är i Visby räcker det sannolikt med att säga att jag söker jobb inom kommunikation, PR och opinionsbildning, varpå de lär fråga varför jag sitter på deras kontor istället för att springa runt i Visby och snacka med intresseorganisationer, lobbygrupper och PR-konsulter.

Behandlingen av mig och andra arbetssökande har dock föranlett att vi från Frihetssmedjan nu på allvar drar igång vår granskning av Arbetsförmedlingen och deras brist på kompetens inom just arbetsförmedling. Goda exempel kommer att lyftas fram, dåliga exempel kommer att hängas ut utan nåd. Mitt eget ärende kommer att utgöra en av grunderna, men vi efterlyser också våra läsares exempel på hur ni behandlats av Arbetsförmedlingen.

Framför allt handlar detta om att få en arbetsförmedling som ger skäl för namnet. Uppdraget bör i första hand vara just att förmedla arbeten och sätta människor i arbete. Just nu fungerar det knappt alls, antalet arbeten varje arbetsförmedlare förmedlar är katastrofalt lågt. Antalet arbetssökande med kompetens är stort, samtidigt som företag som skriker efter just den kompetensen för länge sedan slutat tro att de kan få hjälp att hitta den kompetensen via Arbetsförmedlingen. Det är inte grundlöst, utan bygger på erfarenheter från de gångna åren när de försökt. Företag i Sverige har svårt att hitta den kompetens de behöver. De som vill förbjuda bemanningsföretag förstår inte att de är den enda vägen för företag och arbetssökande att hitta varandra idag, om de ska ta hjälp av någon tredje part. Arbetsförmedlingen har fallerat i sin grundläggande uppgift. Frihetssmedjan avser i sin kommande att visa hur illa det är samt lyfta goda exempel på hur det kan fungera och föreslå de åtgärder som krävs för att få människor i arbete. Oavsett om det sker inom ramen för Arbetsförmedlingen eller genom ett helt nytt system.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

 • Madeleine

  Jag är utbildad metorolog och när jag tagit min examen fick jag besöka arbetsförmedlingen. De skulle hjälpa mig hitta ett jobb. Eftersom det inte fanns några meteorologitjänster ute just då så valde min handledare på arbetsförmedlingen att ringa SMHI och fråga om de kunde erbjuda en praktikplats. Sedan ringde hon mig och sa; ”nu har jag pratat med Arne på SMHI, tyvärr kunde de inte erbjuda någon praktikplats. Men så sa han en sak till, jag vet inte om du vet om det men tydligen så jobbar många meteorologer med att presentera väder! Visste du det?”

  • Per Pettersson

   Seriöst? Jag är inte utbildad meteorolog, men även jag vet att många jobbar med det. Ibland undrar man vad det är för människor de anställer på Arbetsförmedlingen.

 • Madeleine

  Nu har jag fått komma på sammanlagt tre olika intervjuer, inga av dem med hjälp av arbetsförmedlingen utan jag har hittat dem på egen hand!

  • Per Pettersson

   Jag tror inte det är en unik upplevelse. Jag har varit på betydligt fler intervjuer än så, ingen av dem med hjälp av Arbetsförmedlingen. De flesta har varit via rekryteringsföretag, där det finns ett antal människor som verkligen fattar vad jag är bra på och som mer eller mindre sagt att de bestämt sig för att sätta mig i arbete. Det är en attityd som ingen på Arbetsförmedlingen, undantaget en släkting till mig som jobbar där, visat mig.

 • marlies beushausen

  Min erfarenhet är att allt ansvar läggs på den enskilde. Jag har opererat bort en stor hjärncysta, Därför varit i aktivitet på datautbildning halvtid och sjuk halvtid. Kursen hette heltid, så därför fick jag söka arbeten trots läkarintyg på att jag inte fick arbeta. Dessa intyg skickades till handläggaren regelbundet. Jag var även på intevjuv, och blev erbjuden ett bra jobb, som jag trixa mej ur. Själv fick jag inte tacka nej. Sedan gick jag på FAT därifrån sökte jag själv en mängd
  praktikplatser för arbetsträna fick jag. Då var handläggaren ledig över tid, och jag hade ingen ny.
  Jag tog egna kontakter och träffade chefer lite varstans. På mitt sjukintyg står att jag inte får belastas. Sedan ordnade min coach ett möte med ny handläggare som visste ingenting.
  Jag ordnade själv en perfekt praktik efter min usk. utbildning. Ingen hade gjort någon plan så jag började halvtid efter intyg. Efter en vecka fick jag yrsel och tinnitus, eftersom det är stor skillnad med litet mot stort fokus. Nu har jag begärt utredning i mitt ärende, och väntar på möte,
  Jag skulle varit på praktiken snart i fyra veckor nu, men inget har hänt..Den handläggaren åkte på semester. Jag har kontaktat Chefen på ABF och fått en ny van erfaren handläggare.
  Jag är nu sjukskriven 75 % så 40 tim är borta från praktik. Igår var jag på FAS 3 info och fick veta att man jobbar mellan 7 – 17. Så jag väntar på något ingen vet. Jag mår otroligt bra, är pigg
  efter bakslaget, det första på ett år. Dom kan ta död på en häst med bara sina bokstäver.
  Jag är ledartyp och kan själv ta tag i saker. Men helt otroligt !

 • marlies beushausen

  Syftet med aktivitet är att förberedas inför arbete. Läkarintygs syfte är att man ska kunna fullfölja det första syftet. Jag hade en tydlig egen plan, både vad gällde utbildning, arbetsträning inför ett sommarjobb som skulle leda antingen till ny tjänst eller om jag inte klarat det, en ny utbildning till hösten med mindre fokus. Eftersom jag behöver TID för energiuppbyggnad i Hjärnan. Inte tvärtom.

%d bloggare gillar detta: